Apple prijavio patent za inovativnu tehnologiju koja bi trebala spriječiti oštećenje savitljivog iPhonea i iPada

Prijava patenta ne znači da bi Apple zaista mogao krenuti s razvojem takve tehnologije, no bi mogla biti iznimno korisna u savitljivim uređajima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2023. / 12:22

Savitljivi iPhone (Foto: YouTube)

Prema sve većem broju glasina, i Apple bi se uskoro mogao priključiti trendu savitljivih uređaja, iako i dalje nije jasno hoće li prvo predstaviti savitljivi iPhone ili će se odlučiti na iPad s takvim tipom ekrana. Čini se kako se još niti u Apple nisu odlučiti u kojem će smjeru krenuti, no jasno je kako neće ignorirati ovo tržište te da bi kroz sljedećih nekoliko godina mogli vidjeti iPhone/iPad Fold.

Slika nije dostupna Apple priprema uređaj sa savitljivim ekranom, ali ne iPhone

Bez obzira na to je li riječ o telefonu ili tabletu sa savitljivim ekranom, taj bi uređaj mogao imati jednu zanimljivu i korisnu opciju koju još nismo vidjeli na konkurentskim telefonima. Naime, Apple je prijavio patent za tehnologiju za uređaje sa savitljivim ekranima koja bi, u slučaju pada telefona/tableta, automatski aktivirala zatvaranje ekrana.

Tehnologija je bazirana na senzorima i akcelerometru koji bi prepoznali da uređaj pada, nakon čega bi se ekran zatvorio, kako bi se izbjegla oštećenja, odnosno kako bi se mogućnost oštećenja smanjila na najmanju moguću mjeru. U patentu se navodi kako čak i u slučaju da se ekran telefona ne zatvori do kraja, njegovo samo blago zatvaranje moglo bi spriječiti veća oštećenja u odnosu na je ekran u potpunosti otvoren pa da uređaj padne na pod s neke veće visine.

Kao i uvijek kada je riječ o patentima, sama njihova prijava nije nikakva garancija da bi kompanije zaista mogle krenuti s njegovom realizacijom. U nekim slučajevima realizacija je prekomplicirana, odnosno može biti preskupa ili neisplativa pa cijela tehnologija ostane samo kao slovo na papiru, bez njenog razvoja i implementacije.

OnePlus OnePlus priprema konkurenta nadolazećem savitljivom Galaxyju

Iz Applea, naravno, ne spominju niti svoje savitljive uređaje, niti ovu tehnologiju tako da je teško zaključiti kakvi su njihovi planovi na ovom tržištu. Ipak, kako su telefoni sa savitljivim ekranima sve popularniji te kako tehnologija sve više napreduje, nije previše vjerojatno da će Apple ignorirati ovaj trend, već možemo očekivati da će ipak krenuti u napad na to tržište i samo je pitanje kada će to biti. U tom slučaju, implementacija tehnologije automatskog zatvaranja ekrana čini se prilično korisnom, no pitanje je koliko bi ona povećala cijenu uređaja koji, jasno, neće biti jeftin.

Izvor: T3

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti