Apple priprema telefon bez ijednog utora?

Prvi model iPhonea bez utora za SIM kartice možemo očekivati 2023. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.12.2021. / 08:45

iPhone (Foto: Getty images)

Glasine o iPhoneu na kojem neće biti nikakvih utora za povezivanje, niti ladice za SIM kartice prvi su se put pojavile još prije nekoliko godina, a čini se kako u Appleu i dalje razmišljaju u tom smjeru te kako nismo predaleko od takvog iPhonea.

Slika nije dostupna Apple objavio video s korisnim savjetima i trikovima za iPhone

Prvi korak u tom smjeru napravljen je još odavno kada je Apple donio u to vrijeme kontroverznu odluku te izbacio 3,5 mm izlaz za slušalice sa svog telefona. Brojni su korisnici kritizirali, a konkurenti ismijavali tu odluku, no na kraju se pokazalo da ta odluka nije utjecala na potražnju za iPhoneom (dapače, samo je popularizirala Appleove bežične slušalice), dok su i druge mobilne kompanije na kraju krenule istim smjerom.

Također, Apple, ali i većina drugih proizvođača pametnih telefona omogućuje punjenje njihovih uređaja bežično. Apple je već najavio razvoj vlastitog bežičnog punjača, od kojeg je ipak odustao, no od Cookove kompanije i dalje očekujemo neko rješenje za bežično punjenje. Jednom kada ga predstave, možemo očekivati da bi mogli izbaciti i utor za povezivanje s punjačem (dodatan razlog za to je i nedavna odluka Europske komisije o korištenju univerzalnog USB-C punjača).

Još jedna stvar koju bi Apple mogao izbaciti iz svojih telefona jest ladica za SIM kartice. Umjesto fizičkih kartica, iPhone bi koristio samo eSIM, a takav model na tržištu možemo očekivati već 2023.

Tijekom vikenda na mreži su se pojavile glasine kako bi iPhone 15 Pro mogao biti prvi smartphone koji će imati samo podršku za eSIM i u njega se neće moći staviti fizička kartica. Nije poznato hoće li eSIM imati samo Pro modeli ili i obični modeli iPhonea. Također, s obzirom na to do tada ostalo puno vremena (nešto manje od dvije godine), jasno je kako bi se puno toga moglo promijeniti pa tako i Appleovi planovi vezani uz eSIM.

Slika nije dostupna Apple ima plan kako privući milijune korisnika Androida

Ipak, sve upućuje na to da Apple polako zaista ide u smjeru tzv. “portless” iPhonea, odnosno razvoja telefona koji se više neće moći povezati s kabelom/punjačem, niti će se u njega moći postaviti SIM kartica.

Izvor: GSM Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti