Apple testira update kojim želi onemogućiti korištenje Evasion jailbreaka

Sve što je lijepo kratko traje, pa bi tako uskoro i novom, ujedno i najpopularnijem jailbreaku ikad, mogao doći kraj.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 26.02.2013. / 07:58

Apple testira update kojim želi onemogućiti korištenje Evasion jailbreaka

Sve što je lijepo kratko traje, pa bi tako uskoro i novom, ujedno i najpopularnijem jailbreaku ikad, mogao doći kraj.

Naime, developeri su primijetili kako je Apple prošli tjedan objavio update za iOS koji sprječava korištenje Evasion jailbreaka. David Wang, jedan od kreatora ovog jailbreaka za Forbes je istaknuo kako je analizirao 6.1.3. beta 2 update i primijetio da je ispravljen jedan od pet bugova koji se koriste za jailbreak. U ovom slučaju radi se o zakrpi u postavkama vremenskih zona.

Naime, ova zakrpa mogla bi završiti priču s novim jailbreakom, s obzirom da jailbreak mora koristiti svih pet Appelovih bugova da bi mogao funkcionirati. 'Ako jedan propust ne radi, evasion ne radi' — istaknuo je Wang. 'Možemo taj dio zamijeniti drugim propustom, no Apple će vjerojatno ispraviti većinu, ako ne i sve bugove sa sljedećom 6.1.3. verzijom'

No hakeri uvijek imaju rješenje, pa tako jailbreak tim evad3rs ima još nekoliko 'asa u rukavu'. Wang je istaknuo kako su pronašli dovoljno bugova u Appleovom mobilnom operativnom sistemu da bi mogli napraviti novi jailbreak i u slučaju da Apple ispravi sve bugove.

Wang dodaje da je bez obzira na njihovo poznavanje Appleovih propusta, nemoguće vidjeti koje će bugove Apple ispraviti, no opet postoji rješenje 'Možemo početi ispočetka' — kaže Wang.

Posljednji jailbreak, ujedno i najpopularniji nije toliko štetan i opasan kao onaj iz 2011. za iPhone 4 koji je Apple onemogućio samo 9 dana nakon što je objavljen. Novi Evasion aktivan je već više od tri tjedna i Apple još uvijek nije objavio zakrpe — razlog tome je što je ovaj jailbreak niskorizičan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti