Apple traži zaposlenika s odličnim poznavanjem našeg jezika: Čini se da bi Siri uskoro mogla progovoriti hrvatski

Apple, čini se, planira proširiti podršku za Siri na više novih jezika, a jedan od njih mogao bi biti i - hrvatski jezik.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2020. / 10:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Appleova glasovna asistentica Siri trenutačno podržava brojne jezike, no nije teško pretpostaviti da hrvatski nije jedan od njih. To bi se ipak uskoro moglo promijeniti jer je na Appleovim stranicama objavljen oglas za posao u kojem se traži osoba s odličnim poznavanjem hrvatskog jezika koja će slušati, prevoditi i analizirati glasovne datoteke te procjenjivati odgovore koje daje Siri.

Slika nije dostupna Procurile informacije: Napokon znamo kada će Apple predstaviti nove modele iPhonea i kada počinje njihova prodaja

Iako se nigdje ne spominje, nije teško zaključiti da bi to trebao biti prvi korak prema lokalizaciji Siri, koja bi tako uskoro trebala početi učiti i hrvatski jezik. Također, Apple je objavio oglase za posao za istu poziciju, ali i za brojne druge dosad nepodržane jezike poput slovačkog, češkog, grčkog, rumunjskog itd., a za sve te pozicije radno mjesto nije u matičnim zemljama, nego - u Irskoj.

Ako se želite prijaviti, prvi među brojnim uvjetima su, naravno, izvrsno razumijevanje hrvatskog jezika, poznavanje gramatike te lektorske vještine, kao i poznavanje naših dijalekata i varijacija jezika u različitim regijama. Poznavanje engleskog jezika u govoru i pisanju podrazumijeva se, a traže se i aktivne vještine slušanja, posvećivanje pažnje detaljima, kritičko razmišljanje u ocjenjivanju korištenja jezika i dijalekata kod Siri te brojni drugi uvjeti.

Apple Siri (Foto: AFP) Siri, Alexa i IoT na udaru: Europska komisija kreće u opsežnu istragu krše li pametni uređaji i virutalni asistenti pravila tržišnog natjecanja

Ranije je Apple za takve poslove koristio usluge partnerskih kompanija, no od prošle godine traže osobe koje će raditi direktno u Appleu, a ako želite raditi za kompaniju s najvećom tržišnom vrijednosti na svijetu, možete se prijaviti na ovoj poveznici. Tu ćete također pronaći i sve ostale uvjete koji trebate zadovoljiti kako bi vas uzeli u obzir kao potencijalnog kandidata.

Izvor: MacRumors
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti