Apple upozorava EU: Prisilite li nas da dopustimo tuđi softver na naše uređaje, izlažete korisnike riziku od kibernetičkih napada

Apple tvrdi da je njihov zatvoreni ekosustav postavljen tako da štiti korisnike od kibernetičkih napada. Coallition for App Fairness se s tim ne slaže.

Martina Čizmić | 14.10.2021. / 14:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prijedlog koji se razmatra u Europskoj uniji, a koji bi prisilio Apple da otvori vrata svog ekosustava i omogući korisnicima da instaliraju aplikacija pribavljene izvan App Storea, podigao je tu američki tvrtku na noge.

Apple je objavio analizu prijetnji u slučaju instalacije aplikacija koje nisu prošle provjeru u App Storeu. U analizi su upozorili da bi takav potez, njihove korisnike dodatno izložio riziku od kibernetičkih napada i malwarea.

Slika nije dostupna Donesena dugo očekivana presuda: 185 stranica koje bi mogle ozbiljno promijeniti način na koji Apple zarađuje

Ako Apple bude prisiljen dopustiti instalaciju aplikacije iz drugih izvora, više će zlonamjernih aplikacija doći do korisnika, jer će kibernetičkim kriminalcima biti lakše doći do njih - čak i ako ograničimo instalaciju samo na trgovine aplikacijama drugih izdavača, stoji u izvještaju. Procjene u temeljili na podacima Kaspersky Laba koje pokazuju da se korisnici uređaja s Android operativnim sustavom, mjesečno suočavaju sa gotovo šest milijuna kibernetičkih napada.

Na Appleovu studiju reagirali su iz Coalition for App Fairness te istaknuli kako sigurnost korisnicima ne garantira App Store, već ostale sigurnosne mjere ugrađene u operativni sustav kao što su enkripcija podataka i antivirusni programi.

Applova tvrdnja o sigurnosti nema temelja. Alternativna rješenja za plaćanje kao što su Stripe, Adyen i Paypal jednako su sigurna kao i njihovo, istaknuli su.

Google Donesen prvi "Anti-Google" zakon koji bi trebao uvesti red u poslovanje velikih tehnoloških tvrtki

Podsjetimo, Coalition for App Fairness, koja okuplja Spotify, Match Group i Epic Games zahtjeva od europskih regulatora da prisile Apple da omogući instalaciju aplikacija bez korištenja App Storea na svoje uređaje. Na taj bi način autori aplikacija mogli izbjeći plaćanje provizije Appleu.

Europski prijedlog prvo mora dobiti zeleno svjetlo u Europskom parlamentu, prije no što postane zakon i uđe u primjenu. Prema nekim procjenama to se ne bi dogodilo prije 2023. godine.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti