Donesen prvi "Anti-Google" zakon koji bi trebao uvesti red u poslovanje velikih tehnoloških tvrtki

Ovo je prvi takav zakon na svijetu, koji se direktno upliće u način na koji velike tehnološke tvrtke uvjetuju developerima korištenje njihovog sustava naplate.

Martina Čizmić | 31.08.2021. / 13:59

Google (Foto: AFP)

Nakon brojnih odgoda, Južno Korejska Narodna skupština prihvatila je zakon koji je dobio nadimak "Anti-Google zakon". Radi se o zakonu koji bi trebao onemogućiti velike tehnološke tvrtke, kao što su Google i Apple, da prisiljavaju developere da koriste njihov sustav naplate prilikom izrade i plasiranja aplikacija u Google Play i App trgovini.

Ovo je ujedno prvi takav zakon na svijetu, koji se direktno upliće u način na koji velike tehnološke tvrtke uvjetuju developerima korištenje njihovog sustava naplate.

Slika nije dostupna Musk jasno rekao što misli o trakavici između Applea i Epic Gamesa: "To je globalni porez na internet"

Slika nije dostupna Cook na mukama: SAD predlaže zakon koji bi zabranio Appleu da predinstalira svoje aplikacije na iPhone, EU želi razbiti čvrste okove App Storea

Podsjetimo, posljednjih se mjeseci vodi žestoka borba između Epic Gamesa, developera videoigre Fortnite i Applea, upravo oko korištenja sustava naplate unutar aplikacije. Nakon što je Epic Games ugradio vlastiti sustav naplate koji je zaobilazio Appleov, u Appleu su to protumačili kao kršenje njihovih pravila korištenja App Storea, uklonili Fortnite iz popisa dostupnih aplikacija, a pokušali su i blokirati Epic Gamesov developerski račun.

Tijekom sudskog procesa u javnost su dospjele brojne zanimljive informacije vezano uz to kako velike tehnološke tvrtke svojim pravilima ucjenjuju male developere i zapravo zarađuju na njima. Južnokorejski zakon mogao bi pokrenuti lavinu sličnih zakona koji bi mogli prisiliti Apple i Google da promijene svoj način rada.

Google je u ožujku ove godine smanjio proviziju koju naplaćuje za svaku kupovinu u aplikaciji sa 30 na 15 posto, da bi nekoliko mjeseci kasnije najavili kako će novi način naplate u aplikacijama biti predstavljen i uveden tek sljedeće godine.

iPhone Apple otkrio dobro čuvanu tajnu: Developeri ne moraju ići kroz App Store kako bi njihove aplikacije došle do iOS korisnika

Slika nije dostupna Facebookov srednji prst Appleu: Omogućili su korisnicima igranje na iPhoneu bez potrebe za iOS aplikacijom

S druge strane, Apple je postigao nagodbu s grupom developera u SAD-u na temelju koje će developeri moći preusmjeriti plaćanja i izvan iOS aplikacije ili App Storea, ali ne i uključiti alternativne metode plaćanja unutar same aplikacije.

Novi južnokorejski zakon u Appleu nisu baš dočekali s oduševljenjem. U službenoj izjavi zapisali su kako će novi zakon "korisnike koji kupuju digitalna dobra iz drugih izvora, izložiti većoj opasnosti od prijevare, ugroziti njihovu privatnost, otežati upravljanje kupovinom te smanjiti učinkovitost opcije Roditeljska zaštita". Iz Googlea se još nisu oglasili komentarom.

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti