Apple želi razviti umjetnu inteligenciju poput ChatGPT-a

Iako je Apple odavno predstavio svog glasovnog asistenta, jedan bivši zaposlenik tvrtke kaže kako je baziran na lošem kodu te ne vjeruje kako će moći konkurirati ChatGPT-u.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2023. / 09:09

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija definitivno je trenutačno najveći trend u tehnološkoj industriji koji niti jedna kompanija ne smije zanemariti. Dok se u kontekstu napredne AI spominju kompanije poput Googlea, Microsofta, Mete i drugih, Apple je u drugom planu. Tim Cook i vodeći ljudi tvrtke to, naravno, žele promijeniti.

ChatGPT Stigla velika nadogradnja za ChatGPT, kreatori tvrde da će sad manje "halucinirati"

Apple je tako prošli mjesec održao svoj AI summit o čijoj važnost najbolje govori činjenica da je to njihov prvi event nakon dugo vremena koji je održan uživo, a ne online, a na kojem su zaposlenici obaviješteni o napretku postignutom na polju strojnog učenja i umjetne inteligencije. Prema osobama koje su bile na tom sastanku, a koje su anonimno podijelile svoja saznanja s medijima, Appleova ekipa koja razvija Siri već aktivno testira jezične modele zahvaljujući koji bi trebali poboljšati mogućnosti Appleova glasovna asistenta.

Kakvi su Appleovi planovi s umjetnom inteligencijom i Siri tek ćemo vidjeti, no jedan bivši inženjer te tvrtke smatra kako bi Appleu dodavanje kompleksnijih opcija glasovnom asistentu trebalo godinu dana. John Burkey radio je na razvoju Siri od prvih dana te kaže kako je asistent napravljen na lošem kodu za koji je potrebno više tjedana samo kako bi se nadogradile osnovne opcije te on ne vjeruje da bi Appleov glasovni asistent mogao postati kreativan poput ChatGPT-a.

Trenutačno, Siri je trenirana tako da može odgovarati samo na pitanja koja su već integrirana u njen kod, a ako Appleovom glasovnom asistentu postavite pitanje na kojem nije teniran, dobit ćete odgovor da vam Siri ne može pomoći.

GM Umjetna inteligencija stiže i u automobile te će biti od velike pomoći vozačima

S ChatGPT-jem jasno je kako je započela AI utrka koju niti jedna kompanija ne smije izgubiti te je ovaj chatbot već utjecao na promjenu prioriteta brojnih tehnoloških kompanija. U kratko vrijeme tvrtke poput Applea, Amazona, Tesle i drugih, prema nedavnom izvještaju DigiTimesa, odlučile su se na promjenu pristupa oko razvoja umjetne inteligencije, odnosno fokus poslovanja prebacit će velikim dijelom na AI.

Izvor: Apple Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti