Appleova AI mogla bi značajno poboljšati iPhone, evo i kako

Brojni su načini na koje bi Appleova umjetna inteligencija mogla utjecati na poboljšanje postojećih opcija iPhonea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.07.2023. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavna vijest kako i Apple razvija vlastitu AI nikoga nije iznenadila. Umjetna inteligencija danas je postala obavezan alat koji razvijaju i koriste ne samo tehnološke, već i većina drugih tvrtki. Kakav je Appleov plan s njihovim konkurentom ChatGPT-u nije poznato, a jedna od mogućnost je da bi, kao i Samsung, njihova umjetna inteligencija mogla služiti samo u interne svrhe, kako bi zaposlenici tvrtke imali pristup naprednom AI chatbotu, ali kako se njihovi osjetljivi podaci ne bi dijelili s drugim tvrtkama.

  Umjetna inteligencija ChatGPT dobiva još jednog konkurenta: IT div najavio da razvija svoju verziju AI-a

Nakon što su se mrežom proširile informacije o Apple GPT-u, počelo se nagađati kako bi umjetna inteligencija mogla utjecati na neke od njihovih uređaja. Na Tech Radaru tako su napisali kakve bi sve novitete Appleova AI mogla donijeti na iPhone, odnosno kako bi mogla poboljšati njihove pametne telefone.

Poboljšana Siri - Appleova glasovna asistentica stara je 12 godina, no tijekom tog vremena razvoj ipak nije išao u smjeru u kojem su se korisnici nadali. Umjetna inteligencija mogla bi uvelike poboljšati način i kvalitetu konverzacije Appleove asistentice s korisnicima tako da bi se u budućnosti Siri mogla puno češće koristiti, a njeni odgovori trebali bi biti kvalitetniji.

Inteligentnija aplikacija za praćenje zdravlja - novu verziju aplikacije Zdravlje možemo očekivati već od rujna, no u njoj ne treba očekivati utjecaj Apple GPT-a. Primjenom AI-a, što će biti jednom u budućnosti, korisnici Appleovih uređaja mogli bi razgovarati s aplikacijom i od nje možda tražiti objašnjenja i analize podataka. Također, na Tech Radaru spominju i stavljanje većeg naglaska na mentalno zdravlje i to kroz mogućnost praćenja raspoloženja korisnika na temelju njihova razgovora i poruka, sve uz potpunu enkripciju naravno.

Poboljšanja za fitness-servis - ekipa iz Applea već radi na novoj i poboljšanoj verziju tog servisa koji bi, uz pomoć umjetne inteligencije, trebao pomoći korisnicima motivirajući ih za vježbanje te u održavanju prehrambenih i navika spavanja. AI bi pri tome koristila podatke s Appleova sata kako bi korisnicima davala personalizirane prijedloge i savjete koji bi bili korisni za njihovo zdravlje.

Smartphone Je li bolji iPhone ili Android? Oglasio se šef Instagrama, slažete li se s njim?

Još bolja kamera - osim kvalitete optike, za snimanje kvalitetnih fotografija u telefonima je važan i softver. Umjetnu inteligenciju za bolje snimke već koristi većina kompanija, uključujući i Apple (najbolji primjer za to jest opcija Deep Fusion na iPhoneu), a Apple GPT mogao bi dodatno poboljšati kvalitetu snimki. S AI Apple bi mogao staviti još veći naglasak na automatsko uređivanje fotografija i naprednih opcija (poput npr. neprimjetnog uklanjanja objekata s fotografija jednim dodirom prsta) s kojima bi rezultat bio poput profesionalnih fotografija. Također, spominje se i mogućnost dodavanja AI chatbota koji bi korisnicima mogao brže pronaći neke fotografije samo na temelju tekstualnih upita i objašnjenja.

Još bolje pretraživanje - osim pretraživanja fotografija, AI bi mogla značajno unaprijediti, odnosno ubrzati i pretraživanje aplikacija, dokumenata i ostalog sadržaja pohranjenog na telefonu ili na nekim online servisima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti