Appleova trenutna vrijednost graniči s ludilom: Vrijede koliko i 9 milijuna domova u SAD-u ili pak 50 najskupljih svjetskih sportskih timova

Apple je postigao suludu tržišnu vrijednost i trenutno taj tehnološki div vrijedi koliko i gotovo 9 milijuna domova u SAD-u, ili čak 50 najvrjednijih sportskih timova u svijetu. I sve to uz još podosta novca koji bi ostao sa strane.

Branimir Vorša | 01.07.2023. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple, tehnološki div poznat po svojim kultnim proizvodima i impresivnoj dobiti, postigao je doista nevjerojatnu stvar, postavši prva javna tvrtka koja je dosegla tržišnu vrijednost od 3 bilijuna dolara. Prekretnica je postignuta kada su dionice Applea porasle za 2,3 posto na 193,97 dolara, čime je tržišna vrijednost tvrtke dosegla nevjerojatnih 3,04 bilijuna dolara.

Apple je isto tako, zajedno s Microsoftom i proizvođačem čipova Nvidijom, bio ključan u podizanju S&P 500 do 16 posto rasta u prvoj polovici godine.

Put do ovog rekordnog vrednovanja nije prošao bez uspona i padova. U siječnju 2022. godine Apple je nakratko premašio prag od 3 bilijuna dolara, ali ga nije mogao održati jer su njegove dionice imale silazni trend, dijelom zbog usporavanja rasta i zabrinutosti zbog rastućih kamata u tehnološkom sektoru. Međutim, ranije ovog mjeseca, Apple je predstavio potencijalnu promjenu igre, skupo headset računalo Vision Pro, koje nudi iskustva virtualne stvarnosti, pomažući tvrtki da ponovno dosegne granicu od 3 bilijuna dolara.

Što je sve ekvivalent trenutnoj tržišnoj vrijednost Applea?

Iako je značaj ovog postignuća u velikoj mjeri simboličan, ne može se poreći da izaziva strahopoštovanje. Na primjer, s 3 bilijuna dolara moglo bi se kupiti gotovo 9 milijuna domova u SAD-u, ili čak 50 najvrjednijih sportskih timova u svijetu, s puno novca u višku. Kad bi se podjednako podijelio na sve osobe u Sjedinjenim Državama, svaki bi pojedinac dobio otprilike 9000 dolara.

Kako stoji konkurencija?

Appleov najbliži konkurent u smislu tržišne vrijednosti je Microsoft, čija tržišna vrijednost iznosi 2,5 bilijuna dolara, a slijedi ga Saudi Aramco, naftni div, s tržišnom vrijednošću od 2,08 bilijuna dolara. Drugi tehnološki divovi poput Alphabeta, Amazona i Nvidije mogu se pohvaliti tržišnom vrijednošću većom od 1 bilijun dolara.

Porast na 3 trilijuna dolara potaknut je Appleovim izvanrednim tehnološkim carstvom, koje je dobilo oblik nakon što se Steve Jobs vratio u tvrtku 1997. godine, spasivši je od ruba bankrota. Danas tvrtka ostvaruje značajne prihode, prvenstveno od iPhonea, koji je činio više od polovice njegove prodaje od gotovo 400 milijardi dolara prošle godine. Osim iPhonea, Appleovi izvori prihoda uključuju računalo Macintosh, iPad, Apple Watch, AirPods i razne usluge kao što su streaming glazbe i videa, jamstveni programi, naknade za trgovinu aplikacijama i provizije za oglašavanje od  Googlea.

Cook gotovo udeseterostručio Jobsovo naasljeđe

Iako se većina Appleovih revolucionarnih inovacija dogodila pod vodstvom Stevea Jobsa, njegovo golemo bogatstvo generirano je tijekom mandata sadašnjeg izvršnog direktora Tima Cooka. Kada je Cook preuzeo tu poziciju 2011., naslijedivši Jobsa, tržišna vrijednost Applea bila je 350 milijardi dolara.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti