"Apsurdne" vremenske prilike na Aljasci: Rekordne temperature, obilne kiše i najtopliji Božić do sad

Na Aljasci će i u budućnosti biti oštrih zima - idući se vikend u Fairbanksu predviđa temperatura niža od minus 29 Celzijevih stupnjeva, no tople i vlažne vremenske epizode bit će sve češće, upozoravaju znanstvenici.

Hina | 29.12.2021. / 16:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Neuobičajene vremenske prilike na Aljasci rezultirale su dnevnim temperaturama i višim od 15,5 Celzijevih stupnjeva, a zna se da je, u unutrašnjosti te američke savezne države na krajnjem sjeveru zemlje, prosinac obično suh mjesec jer hladan zrak ne može zadržati puno vlage.

 

Na Aljasci u ovo doba godina redovito vlada vrlo oštra zima s iznimno niskim temperaturama i snježnim padalinama, no ovoga prosinca ondje padaju obilne bujične kiše.

U otočnoj zajednici Kodiaku temperatura zraka je u nedjelju na mjeraču plime i oseke dosegnula 19,4 Celzijeva stupnja, što je najviše ikada dosad zabilježeno očitanje na Aljasci u prosincu, rekao je znanstvenik Rick Thoman iz Centra za procjenu klime i politiku, nazvavši ovogodišnje vremenske prilike "apsurdnima".

Slika nije dostupna Njemački znanstvenik upozorava: Globalno zatopljenje potaknut će nove valove izbjeglica, a posebno će pogoditi neke države

Novi referentni maksimum uslijedio je usred niza toplinskih ekstrema u prosincu, rekao je Thoman.

U zračnoj luci Kodiak izmjereno je 18,3 Celzijeva stupnja, potom rekordnih 16,6C u poluotočnoj zajednici u Cold Bayu, a u gradu Unalaski temperature su najmanje osam dana u prosincu bile iznad 10C, uključujući očitanje od 13,3C. Thoman je kazao da je to bio dosad najtopliji Božić na Aljasci.

Najozbiljnija neposredna posljedica visokih temperatura tijekom ovoga prosinca bila je golema količina kišnih oborina u unutrašnjosti Aljaske. Područje Fairbanksa pogodila je najžešća kišna oluja s prosječnom količinom kišnih padalina nezabilježenih još od 1937., rekao je Thoman.

Obično je prosinac u unutrašnjosti Aljaske suh i hladan mjesec, s obzirom na to da uobičajeno ledeni zrak ne uspijeva zadržati puno vlage, ali proteklih dana na Aljasci nije tako, kazao je Thoman koji živi u Fairbanksu.

U gradu Delta Junctionu, 153 km jugoistočno od Fairbanksa u nedjelju je palo toliko snijega da se srušio krov jedine trgovine.

Slika nije dostupna Opasnost otapanja permafrosta zbog klimatskih promjena: "Postoji rizik od buđenja starih virusa i bakterija, neki bi mogli biti ekstremno opasni"

Thoman smatra da je još gore to što je nakon obilnih snježnih padalina uslijedila obilna kiša i posljedično bujice koje su područje okovale ledom, a to je rezultiralo nestankom električne energije i zatvaranjem glavnih prometnica i ureda, pa je Thomas kazao da je riječ o 'Icemageddonu'.

Ministarstvo prometa Aljaske upozorilo je da će ceste još dugo ostati opasne za prometovanje zbog ledenog sloja koji se na njima stvorio.

Led je iznimno teško ukloniti nakon što se veže za površinu ceste. I premda su temperature zraka bile visoke tijekom #icemageddona2021, temperatura prometnica i cesta bila je ispod nule, zbog čega je njihova površina sada puna leda, koji je poput stakla, tvitalo je ministarstvo.

Toplo i vlažno vrijeme usred zime u posljednja je dva desetljeća na Aljasci češće nego u ranijim godinama, što je znak klimatskih promjena. To je upravo ono što očekujemo u svijetu koji se zagrijava, rekao je Thoman.

Slika nije dostupna Znanstvenici potvrdili arktički temperaturni rekord i upozorili: U budućnosti će se vjerojatno događati još veći ekstremi

Na Aljasci će i u budućnosti biti oštrih zima - idući se vikend u Fairbanksu predviđa temperatura niža od minus 29 Celzijevih stupnjeva, no tople i vlažne vremenske epizode bit će sve češće, dodao je.

Studija objavljena prošli mjesec u časopisu Nature Communications projicira arktičku klimu s više kišnih nego snježnih padalina, a to bi razdoblje trebalo nastupiti između 2060. i 2070. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti