Arheolozi otkrili ostatke 700 godina starog "izgubljenog hrama" u Španjolskoj

Do sada su postojale samo četiri takve zgrade u cijeloj Španjolskoj - dvije u Toledu, jedna u Segoviji i jedna u Córdobi.

Hina | 09.02.2023. / 11:10

Ostaci srednjevjekovne sinagoge u Utreri (Foto: Afp)

 Arheolozi u andaluzijskom gradu Utreri na jugu Španjolske potvrdili su da su otkrili rijetku srednjovjekovnu sinagogu, koja je korištena tijekom sedam stoljeća za razne namjene: od bolnice i doma za napuštenu djecu do restorana i disko-puba.

Ovo otkriće, objavljeno u utorak, čini zgradu iz 14. stoljeća jednom od rijetkih dragocjenih srednjovekovnih sinagoga koje su opstale nakon protjerivanja židova iz Španjolske 1492. godine, piše Guardian.

Apijeva cesta Potraga za arheološkim blagom: Rimljani pokušavaju otkriti stvarni početak najpoznatije ceste Rimskog Carstva

Izgubljeni hram spominje se prije više od 400 godina. U svojoj povijesti Utrere iz 1604., Rodrigo Caro, lokalni svećenik, povjesničar i pjesnik, opisao je područje gradskog središta kakvo je bilo u ranijim stoljećima, napisavši: “Na tom mjestu su bili samo stranci i židovi... koji su imali svoju sinagogu gdje se sada nalazi bolnica."

Carova tvrdnja potvrđena je krajem prošle godine kada je tim predvođen arheologom Miguelom Ángelom de Diosom otkrio molitvenu dvoranu.

Arheolog Miguel Ángel de Dios rekao je novinarima da je "prva stvar koju je trebalo potvrditi prisutnost prostorije za molitvu" nakon godina analize zidova i poda zgrade.

Temeljni elementi sinagoge, poput ulaznog hodnika, kaže on, sada potvrđuju da smo doista u molitvenoj dvorani.

Sinagoga u Utreri pretvorena je u crkvu u 16. stoljeću, dodao je de Dios, kada su izbrisani svi tragovi njezine židovske prošlosti. Njegov tim sada se nada da će identificirati propovjedaonicu.

Predmeti iz groba gdje je ukopana žena lider crkve u Velikoj Britaniji Britanski arheolozi pronašli grob žene koja je bila lider crkve u mračnom srednjem vijeku: "San arheologa je pronaći ovakvo nešto"

Godine 1492. španjolski katolički monarsi, kraljica Isabella I. od Kastilje i kralj Ferdinand II. od Aragona, naredili su da se 200.000 židova Španjolske mora obratiti na kršćanstvo ili će biti protjerani.

Gradonačelnik Utrere José María Villalobos rekao je na tiskovnoj konferenciji u utorak da je riječ o "izvanrednom" otkriću.

Do sada su postojale samo četiri takve zgrade u cijeloj Španjolskoj - dvije u Toledu, jedna u Segoviji i jedna u Córdobi, rekao je.

Ovo je iznimna građevina koja je dio Utrere i dio života njezinih stanovnika već 700 godina. Ova je zgrada rođena 1300. godine i stigla je sve do 21. stoljeća, rekao je gradonačelnik.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti