Asgardia: Prva svemirska država otvorena za sve Zemljane

Međunarodna skupina znanstvenika najavila je osnivanje Asgardije – prve nezavisne države u svemiru.

Ana Marija Kostanić | 20.06.2017. / 10:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Krajem prošle godine međunarodna skupina znanstvenika najavila je planove za uspostavljanje postaje Asgardia – stalne svemirske postaje koja bi bila novo mjesto za pravednije i uređenije društvo mjesto za sve.

Ruski znanstvenik i idejni začetnik Asgardije dr. Igor Ashurbeyli prošle je godine priopćio kako planira osnovati prvu nezavisnu državu na svijetu koja će djelovati u svemiru. Kad su znanstvenici u listopadu 2016. otvorili prijave, izjavili su da će prvih 100.000 kandidata dobiti državljanstvo Asgardije uz svoju nacionalnost na Zemlji.

No, od tada se registriralo više od 500.000 ljudi, a asgardovski tim kao odgovor na takav interes proširio je svoje planove i odlučio pustiti više od milijun ljudi da sudjeluju u početnim fazama njihovih planova.

Dr. Ashurbeyli kaže kako je misija projekta pružiti "miroljubivo društvo", olakšati pristup svemirskim tehnologijama i zaštititi Zemlju od prijetnji iz svemira, kao što su asteroidi i razni ostatci. Ali umjesto da žive u svemiru, građani Asgardije će – barem zasad – ostati smješteni na Zemlji.

Nova (svemirska) prilika

Svatko tko ima najmanje 18 godina i e-mail adresu, bez obzira na spol, nacionalnost, rasu, vjeru i financijski položaj, u mogućnosti je prijaviti se – uključujući i osuđene osobe, pod uvjetom da su u trenutku prijave odslužili kaznu. Nije ni čudno da se već u prvom tjednu prijavilo preko 100 tisuća ljudi.

Ipak, radi sigurnosti i vjerodostojnosti, Ashurbeyli je odlučio uvesti jači proces verifikacije tražeći dodatne informacije za registraciju, kao što su datum rođenja i adresa. To je na kraju utjecalo na smanjenje broja građana Asgardije. Danas je na postaji registrirano oko 226.000 osoba iz 217 država, od 18 do 35 godina.

Na postaji je trenutno zapisano preko 130.000 engleskih govornika, ali Kina ima najveći broj Asgardijanaca s 28.000 prijavljenih građana. Zanimljivo je kako se registririralo 83% muškaraca i samo 16% žena, dok se ostali identificiraju kao "drugi".

Asgardia je planirana kao svemirska nacija koja je transetnička, transnacionalna, transreligijska, etička, mirna cjelina koja pokušava pronaći mjesto za ljude u svemiru.

Ideja iz Svemira

Asgardia će uspostaviti fizičku prisutnost u svemiru nizom satelita, od kojih će prvi, Asgardia-1, biti lansiran u orbitu Zemlje 12. rujna 2017., objavio je Ashurbeyli na tiskovnoj konferenciji u Hong Kongu ovog mjeseca. Nakon puštanja prvog satelita u jesen 2017. Asgardia planira poslati i ostatak satelita u svemir.

Osim toga, Asgardia se nada da će imati priliku u skoroj budućnosti izgraditi platforme za stanovanje u nižoj Zemljinoj orbiti – prvih 160 do 320 km, gdje će biti smješteni i sateliti.

Prvo putovanje čovjeka do ovog mjesta predviđa se za osam godina.

Željeli bismo pružiti jednake mogućnosti svima koji imaju znanje, koji mogu učiniti nešto, želimo ih zaštiti, rekao je Ashurbeyli za CNN.

Naš pravi dom nije kuća ili grad u kojem smo rođeni. Naš dom je planet Zemlja, (i) želimo ga zaštititi. Možda se čini kao fantazija... Otići na Mars, različite galaktike, i tako dalje ... no to je sve lažno, namjeravam učiniti nešto više realno.

Postanak legalne države u svemiru

53-godišnji raketni znanstvenik, Ashurbeyli kaže da je samostalno financirao projekt – iznosom koji nije specificirao. Redovito se navodi kao milijarder, iako se nikada nije pojavio na Forbesovoj listi najbogatijih. Nakon što se 90-ih godina preselio u Moskvu, postao je velika ikona u znanstvenoj industriji, a 2010. godine dodijeljena mu je i ruska državna nagrada za znanost i tehnologiju. Danas je predsjednik UNESCO-ova Odbora za svemirske znanosti. Ukratko, Ashurbeyli nije početnik kada je u pitanju svemir.

Ambicija ruskog znanstvenika da stvori neovisnu državu ne bi ostala samo ideja da se Ashurbeyli i sada ne zalaže za uspostavljanje svih potrebnih okvira koji tvore jednu državu, od parlamenta do himne.

Stoga se Asgardia zalaže i za stvaranje nove zakonske platforme u svemiru. Trenutačno je svemirski zakon utjelovljen u obliku Ugovora o vanjskom svemiru, koji su potpisale 103 države svijeta, uključujući SAD i Rusiju.

Ashurbeyli kaže kako će podnijeti zahtjev za priznanje Asgardije kao države pri UN-u 2018. godine. No, hoće li Asgardia uspjeti otići toliko daleko, još je neizvjesno. Nedavno je napravljen prvi nacrt Ustava Asgardije, tako da je osnivanje svemirske države na dobrom putu.

Država mora imati sljedeće osobine: stalno stanovništvo, određeni teritorij, vladu i sposobnost za ulazak u odnose s drugim državama te ju druge države moraju prepoznati kao državu, izjavila je Joanne Gabrynowicz, stručnjakinja i profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Pekingu.

Dakle, pretpostavka da je Asgardia "nacija" još je itekako upitna, upozorava Gabrynowicz.

Ashurbeyli kaže kako će Asgardia formirati demokratsku vladu u idućih šest mjeseci, a potom i Sud, Tužilaštvo, Državni ured za reviziju i ostala vladina tijela.

Sve zemlje imaju problema, a uskoro ćemo i mi imati te probleme. Osim toga, imat ćemo ih i više, jer za razliku od 'normalnih' zemalja', Asgardija se ne nalazi na Zemlji...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti