AstraZeneca predstavila novo ime svog cjepiva protiv COVID-19 - Vaxzevria

Europska agencija za lijekove, kao i sama tvrtka, ističu kako je cjepivo sigurno za upotrebu te nije uzrokovalo ni jedan smrtni slučaj.

Martina Čizmić | 30.03.2021. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo protiv COVID-19 AstreZenece napokon je dobilo službeno ime. Naime, do sad se cjepivo samo spominjalo kao "AstraZenecino cjepivo", a sad je i službeno registrirano kao "Vaxzevria".

Kako su istaknuli u priopćenju za medije, iako će se ime i pakiranje samog cjepiva promijeniti, to neće utjecati na njegov sastav i funkciju. Promjenu imena odobrila je i Europska agencija za lijekove.

Uvođenje imena, odnosno promjena imena cjepiva svojevrsni je novi početak za AstraZenecu čije je cjepivo od samog početka izazivalo pozornost javnosti, ali i kontroverze.

Slika nije dostupna Znanstvenici misle da su otkrili zašto neki pacijenti nakon cijepljenja AstraZenecom imaju problema s krvnim ugrušcima

Slika nije dostupna Nakon američkih kritika AstraZeneca objavila nove podatke o učinkovitosti svojeg cjepiva

Cjepivo razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford dugo se smatralo kao najizgledniji kandidat za cjepivo protiv COVID-19, no pogreške prilikom doziranja u kliničkoj fazi produljile su proces odobravanja i omogućile konkurentima da ih preteknu o izlasku na tržište.

Otkako je pak u upotrebi, brojne su države prvotno krenule u upotrebu cjepiva da bi potom ili ograničile njegovu upotrebu ili u potpunosti zaustavile cijepljenje zbog niza sumnjivih smrti i komplikacija s krvnim ugrušcima.

Europska agencija za lijekove, kao i sama tvrtka, ističu kako je cjepivo sigurno za upotrebu te nije uzrokovalo ni jedan smrtni slučaj.

Podsjetimo, "Vaxzevria" se koristi i u Hrvatskoj u sklopu kampanje za cijepljenje protiv COVID-19 bez ikakvih ograničenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti