Astrofizičarka upozorava: Izgradnja 4G mreže na Mjesecu onemogućit će proučavanje svemira

Zemaljski radioteleskopi već se sad muče sa smetnjama koje izazivaju signali mobilnih telefona na Zemlji. Novi izvor takvih signala na Mjesecu, učinit će proučavanje svemira i traženje slabih signala, još težim.

Martina Čizmić | 05.11.2020. / 14:05

Varšavski teleskop i galaktički Cefeidi (Foto: K. Ulaczyk / J. Skowron / OGLE)

 Kad je NASA prošlog mjeseca objavila da će u suradnji s Nokijom graditi 4G telekomunikacijsku mrežu na Mjesecu, mnogi su bili skeptični. No, NASA je svoje planove objasnila željom da Mjesec postane baza za daljnja svemirska istraživanja.

Slika nije dostupna Dok se ljudi bune protiv 5G mreže na Zemlji, NASA planira mobilnu mrežu na Mjesecu

Međutim, s takvim planovima baš i nisu najsretniji astronomi. Kako je u raspravi objavljenoj u The Conversation napisala doktorandica astrofizike sa Sveučilišta Manchester, Emma Alexander, gradnja mobilne mreže na Mjesecu mogla bi onemogućiti daljnje istraživanje svemira.

Smetnje koje stvara radiofrekvencija dugoročni su neprijatelji radio astronoma, istaknula je Alexander.

Upozorila je kako se zemaljski radioteleskopi već sad muče sa smetnjama koje izazivaju signali mobilnih telefona na Zemlji. Novi izvor takvih signala na Mjesecu, učinit će proučavanje svemira i traženje slabih signala još težim.

Nedavna analiza utjecaja Starlinkovih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, pokazala je da će radioteleskopi, zbog smetnji u radiofrekvencijama, biti 70 posto manje osjetljivi na signale iz svemira. I to pod uvjetom da Starlink ne bude imao više od 6400 satelita u orbiti.

Slika nije dostupna Starlinkovi sateliti uništili savršenu fotografiju kometa

Svemir Astronomi upozoravaju: Muskovi sateliti zaklanjaju nam pogled na zvijezde

Kako svemir postaje sve više i više komercijaliziran, nebo se puni sa sve više tehnologije. Zato je sada, više nego ikad, važno da imamo pravila koja štite astronomiju. Kako bismo osigurali da i ubudućnosti možemo promatrati svemir iz naših domova na Zemlji, upozorava Alexander.

Takve smetnje moguće je smanjiti pravilnom ugradnjom štitova i preciznim emitiranjem signala.

Astronomi stalno razvijaju nove strategije za smanjenje smetnji u njihovim podacima. No one se oslanjaju na dobru volju privatnih kompanija da bar neke radiofrekvencije zaštite za astronomiju, upozorava Alexander.

Jedno od mogućih, ali i prilično skupih rješenja, je izgradnja radio teleskopa na tamnoj strani Mjeseca, gdje ne dopiru radiosignali sa Zemlje. No, takvo rješenje je za sad još uvijek samo prijedlog. 

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti