Proteklih mjeseci pisali smo o najrazličitijim stvarima koje će astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji testirati. Od vina i mesa, do pečenja kolača. No možda najzanimljiviji zadatak tek im predstoji.

Slika nije dostupna Poslastica izvan ovog svijeta: Astronauti će u svemiru ispeći čokoladne kolačiće, ali ih neće smjeti pojesti

Vino na ISS-u Nakon odreska i mikrovalke u svemir stigla iduća logična stvar – vino

Naime, početkom 2020. na Međunarodnu svemirsku postaju stiže marihuana, odnosno kanabis.

I prije nego što pomislite da će astronauti zbog toga "letjeti još više", radi se zapravo o indijskoj konoplji koja se koristi u industrijske svrha i ima veoma malo djelatne tvari THC.

Astronauti će kulturu konoplje mjesec dana držati u svojoj postaji, a potom ju vratiti na Zemlju kako bi se vidio utjecaj mikrogravitacije na razvoj i rast same biljke. Osim konoplje, astronauti će "uzgajati" i kavu.

Znanstvenici na Zemlji pozorno će pratiti provođenje eksperimenta i pokušati utvrditi dolazi li do kakvih mutacija ili promjena u rastu biljke koja se nalazi u svemiru te što se s njom događa po povratku na Zemlju.

Tvrtk Front Range Biosciences, koja stoji iza eksperimenta, istražuje kako uvjeti u svemiru utječu na razvoj biljke, pojavu eventualnih mutacija te može li se u svemiru uzgojiti biljka koja bi bila otporna na klimatske promjene i nepogode.

Ako ti eksperimenti dobro prođu, u Front Range Biosciencesu planiraju proširiti eksperiment. Tako bi astronauti ujedno postali "svemirski poljoprivrednici" koji bi uzgajali biljke i slali uzorke biljaka i plodova natrag na Zemlju na proučavanje.

Bez obzira na to što otkriju, astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji sigurno neće biti dosadno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju