Astronautima na Međunarodnu svemirsku postaju početkom 2020. stiže – marihuana

Astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji sigurno nije dosadno – peku kolače, testiraju vino, a sad će i saditi marihuanu?

Martina Čizmić | 13.12.2019. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklih mjeseci pisali smo o najrazličitijim stvarima koje će astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji testirati. Od vina i mesa, do pečenja kolača. No možda najzanimljiviji zadatak tek im predstoji.

Slika nije dostupna Poslastica izvan ovog svijeta: Astronauti će u svemiru ispeći čokoladne kolačiće, ali ih neće smjeti pojesti

Vino na ISS-u Nakon odreska i mikrovalke u svemir stigla iduća logična stvar – vino

Naime, početkom 2020. na Međunarodnu svemirsku postaju stiže marihuana, odnosno kanabis.

I prije nego što pomislite da će astronauti zbog toga "letjeti još više", radi se zapravo o indijskoj konoplji koja se koristi u industrijske svrha i ima veoma malo djelatne tvari THC.

Astronauti će kulturu konoplje mjesec dana držati u svojoj postaji, a potom ju vratiti na Zemlju kako bi se vidio utjecaj mikrogravitacije na razvoj i rast same biljke. Osim konoplje, astronauti će "uzgajati" i kavu.

Znanstvenici na Zemlji pozorno će pratiti provođenje eksperimenta i pokušati utvrditi dolazi li do kakvih mutacija ili promjena u rastu biljke koja se nalazi u svemiru te što se s njom događa po povratku na Zemlju.

Tvrtk Front Range Biosciences, koja stoji iza eksperimenta, istražuje kako uvjeti u svemiru utječu na razvoj biljke, pojavu eventualnih mutacija te može li se u svemiru uzgojiti biljka koja bi bila otporna na klimatske promjene i nepogode.

Ako ti eksperimenti dobro prođu, u Front Range Biosciencesu planiraju proširiti eksperiment. Tako bi astronauti ujedno postali "svemirski poljoprivrednici" koji bi uzgajali biljke i slali uzorke biljaka i plodova natrag na Zemlju na proučavanje.

Bez obzira na to što otkriju, astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji sigurno neće biti dosadno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti