Galerija

Istraživanje je dijelom plaćeno sredstvima bogatih sponzora ili pokrovitelja. To su, među ostalima, francuski poduzetnik Nicolas Gaume i njegov suradnik Emmanuel Etcheparre, suosnivači tvrtke Space Cargo Unlimited, čiji je cilj provesti biološka istraživanja u uvjetima mikrogravitacije.

Što možemo naučiti o vinu koje će u svemiru odležati godinu dana? Dvije ključne činjenice koje upravljaju životom na Zemlji u orbiti se mijenjaju, piše portal Quartz.

Prije svega, objekti na Međunarodnoj svemirskoj stanici funkcioniraju u bestežinskom stanju ili onome što znanstvenici nazivaju mikrogravitacijom.

ISS, odrezak, ilustracija (Foto: ISS, GettyImages) Svemirske krave: Molim jedan goveđi odrezak, srednje pečen i uzgojen na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) Kolači u svemiru: Na ISS poslana specijalna mikrovalna pećnica radi "povijesnog kulinarskog eksperimenta"

Drugo, bez Zemljine atmosfere predmeti u svemiru izloženi su puno većoj radijaciji u odnosu na objekte na Zemlji. Takvi uvjeti znače da se u ljudskom organizmu, ali i u bocama vina biološki procesi mijenjaju.

U potonjem slučaju mikroorganizmi pridonose aromi vina kako ona sazrijevaju i stare. Znanstvenici se nadaju da će ovim eksperimentom uspjeti ustanoviti razlikuje li se proces starenja vina u takvome okruženju od istovjetnog procesa u istoj berbi, ali na Zemlji.

"Pretpostavljamo da bi 'boravak' poslanih uzoraka, koji će neko vrijeme provesti na ISS-u i ondje biti izloženi mikrogravitaciji i mikrozračenju, mogao utjecati na bakterije te u konačnici imati pozitivan utjecaj na proces starenja i sazrijevanja vina", kaže profesor Philippe Darriet, znanstveni savjetnik misije i direktor Instituta za istraživanje vina na Sveučilištu u Bordeauxu, gdje će se vino analizirati kad se vrati na Zemlju.

Boce bordoa na svemirskoj će stanici biti godinu dana da bi se ustanovilo kako bestežinsko stanje i svemirska radijacija utječu na sazrijevanje vina.

Svrha pokusa je razviti nove okuse i nova svojstva kada je posrijedi prehrambena industrija.

Boce su prema ISS-u poletjele u subotu u kapsuli iz Virginije, a ondje su stigle u ponedjeljak. Svaka je boca upakirana u metalni kanister da se ne bi oštetila ili slomila.

U eksperimentu uz sveučilište iz Bordeauxa sudjeluju i znanstvenici sveučilišta njemačke pokrajine Bavarske.

Po povratku na zemlju, vino iz Bordeauxa usporedit će se s vinom koje je sazrijevalo na zemlji. Riječ je o prvoj od šest svemirskih misija planiranih u iduće tri godine.

Sličan je eksperiment 2011. izvela škotska destilerija viskija u Ardbergu kada je na ISS poslala nekoliko boca viskija.

Projekt je nadzirala američka tvrtka Nanoracks, specijalizirana za pripremu i transport u orbitu korisnih tereta.

"Stručnjaci su ustanovili da je, pošto je dvije godine odležao na svemirskoj stanici, viski po boji i okusu ostario čak pet godina", kazao je tada izvršni direktor Nanoracksa Jeffrey Manber.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju