Astronomi otkrili dosad najudaljenije zvijezde Mliječne staze

Do sada je otkriveno više od 5.000 planeta izvan Sunčeva sustava, zvanih egzoplaneti.

Hina | 13.01.2023. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Astronomi su otkrili na rubu Mliječne staze skupinu zvijezda koje su najudaljenije od Zemlje, udaljenije od bilo koje dosad poznate zvijezde naše galaksije i na pola su puta do susjedne Andromede.

Tih 208 zvijezda nalazi se na najudaljenijim točkama galaktičke aurèole Mliječne staze, rekli su znanstvenici.

Najudaljenije od njih nalaze se 1,08 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.

Svjetlosna godina označava udaljenost koju svjetlost u vakuumu prijeđe za godinu (365,25) dana te iznosi 9,4605 × 1012 km (9,46 bilijuna km).

Umjetnički prikaz dva bijela patuljka (crvene i plave boje) Znanstvenici otkrili pravo "groblje" planeta: Ovo bi otkriće moglo baciti svjetlo na budućnost našeg Sunčeva sustava

Te zvijezde opažene teleskopom s planine Mauna Kea na Havajima, svrstane su u kategoriju zvijezda RR Lyrae koje imaju relativno nisku masu i uobičajeno nisku količinu elemenata težih od hidrogena i helija.

Zvijezde s rubova galaktičke aurèole mogu se smatrati zvjezdanom siročadi jer vjerojatno potječu iz manjih galaksija koje su se naknadno sudarile s većom galaksijom kakva je Mliječna staza.

Naše tumačenje o porijeklu tih udaljenih zvijezda jest da su one najvjerojatnije rođene u aurèoli patuljastih galaksija, a koje je progutala Mliječna staza, kaže Yuting Feng, doktorand astronomije na Sveučilištu Santa Cruz u Kaliforniji.

Njihove rodne galaksije gravitacijski su raskomadane, probavljene, a te su zvijezde ostavljene na udaljenim rubovima kao ostaci fuzije, objasnio je Feng, voditelj studije predstavljene ovog tjedna u Američkom astronomsku društvu u Seattleu.

Slika nije dostupna Mliječna staza mogla bi nestati, a za sve su zaslužne mrtve zvijezde koje "bježe" iz nje

Mliječna staza s vremenom je rasla uslijed tih kataklizmi.

Velike galaksije rastu proždirući manje, one su 'kanibali', jedu vlastitu vrstu, kaže koautor studije Raja GuhaThakurta, pročelnik katedre za astronomiju i astrofiziku na sveučilištu Santa Cruz.

Aurèola Mliječne staze ima unutarnji i vanjski dio i aurèola je mnogo veća od galaktičkog diska prenapučenog zvijezdama.

Galaksija, koja u svome središtu ima supermasivnu crnu rupu nekih 26.000 svjetlosnih godina od Zemlje, sadrži možda od 100 do 400 milijarda zvijezda. Jedna od zvijezda je i Sunce koje se nalazi u galaktičkom disku Mliječne staze.

Aurèola sadrži tek oko 5 posto zvijezda Sunčeve staze.

Udaljena aurèola na vanjskom rubu slabo je poznata regija galaksije. Ove novo otkrivene zvijezde nalaze se gotovo na pola puta od Mliječne staze i susjedne galaksije Andromeda.

Slika nije dostupna Astronomi otkrili da smo u potrazi za egzoplanetima možda propustili mnoštvo skrivenih vodenih svjetova, objasnili i zašto

Možemo vidjeti da su periferije solarna aurèola Andromede i ona Mliječne staze doista proširenje, gotovo se dodiruju, kaže Feng.

Potraga za životom izvan Zemlje fokusira se na stjenovite planete nalik Zemlji koje kruže u takozvanoj "nastanjivoj zoni" oko zvijezda.

Do sada je otkriveno više od 5.000 planeta izvan Sunčeva sustava, zvanih egzoplaneti.

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi, no svaka vanjska aurèola vjerojatno ima planete koje u njima kruže kao Sunce i Suncu slične zvijezde u Mliječnoj stazi, kaže GuhaThakurta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti