Još jedna velika hrvatska tvrtka uvodi u svoje poslovanje logističke robote Gideon Brothersa

U sklopu novog projekta Atlantic Grupa će u svom novom logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici implementirati robote Gideon Brothersa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.07.2019. / 17:31

Gideon Brothers (Foto: Gideon Brothers)

Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers pokrenula je svoj drugi pilot-projekt do sada – s Atlantic Grupom, jednom od vodećih prehrambenih kompanija i distributera robe široke potrošnje u regiji. U sklopu ovog projekta Atlantic Grupa će u svom novom logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici implementirati robote Gideon Brothersa, potpuno autonomne strojeve temeljene na revolucionarnoj tehnologiji vizualne percepcije koja kombinira stereoskopske kamere i duboko učenje.

Ovaj projekt je značajan jer uključuje integraciju robotskog sustava s Atlanticovim sustavom upravljanja skladištem (warehouse management system, WMS) i tako donosi novu razinu automatizacije u distribucijski centar Atlantic Grupe, koji je već usmjeren na visoku učinkovitost. Za potrebe ove integracije, Gideon Brothers će surađivati sa Symphony RetailAI, pružateljem WMS softvera Atlantic Grupi.

Skladišne operacije u novom objektu Atlantic Grupe temelje se na suvremenom sustavu upravljanja skladištem (WMS) te su potpuno digitalizirane, bez uporabe papira. To omogućava optimiziranu organizaciju skladištenja i potpuno digitalizirano upravljanje ulazom, komisioniranjem i otpremom robe, kao i upravljanje vozilima.

Roboti donose dodatna poboljšanja

Gideon Brothers (Foto: Gideon Brothers)

Gideonovi roboti za prijenos teškog tereta na paletama, nosivosti 800 kg, bit će uklopljeni u ovu digitaliziranu okolinu te unijeti dodatna poboljšanja u već optimizirane operacije. Tijekom pilot-projekta testirat će se slučaj upotrebe poznat kao "swarm me", gdje roboti idu od jedne do druge lokacije – odnosno od osobe do osobe zadužene za određeni dio skladišta, koristeći najučinkovitiju rutu. U Atlantic Grupi očekuju da će implementacija, između ostaloga, ublažiti i problem nedostatka radne snage.

To je, bez sumnje, napredna tehnologija i vidimo brojne prednosti njene primjene. Prva je, naravno, povećanje učinkovitosti. Druga je ublažavanje problema nedostatka radnika, koji se osjeti ne samo u turizmu i proizvodnji, nego i u distribuciji, kaže Mladen Pejković, stariji izvršni direktor za Transformaciju i informacijske tehnologije Atlantic Grupe te ističe važnost projekta koji potvrđuje njihovu lidersku poziciju u industriji: Mi ovdje zapravo razbijamo famu o robotima koji uzimaju poslove. Prava priča je, zapravo, suradnja ljudi i robota, gdje repetitivne - i dosadne - zadatke preuzimaju roboti i tako omogućuju ljudima da se usredotoče na kreativniji rad i nadzor, povećavajući zadovoljstvo radnika, te, naravno, ukupnu učinkovitost poslovanja. Ranije generacije robota - poput onih koje je Atlantic Grupa već implementirala na različitim lokacijama - ne omogućuju ovakvu suradnju i često zahtijevaju zaštitne ograde oko robota kako bi se osigurala sigurnost radnika. Vrlo smo ambiciozni i imamo velike planove s daljnjim razvojem ovog projekta. Vjerujemo u ovu tehnologiju i uvjereni smo da će Gideon Brothers postići globalni uspjeh.

Naša tehnologija napredne vizualne percepcije podiže ljestvicu onoga što autonomni mobilni roboti mogu obavljati u pravom skladištu ili proizvodnom pogonu – okolini koja se neprekidno mijenja. Naš robot ima izvrsne performanse u industrijskim okruženjima s kojima se konkurentska tehnologija ne može nositi – i to dokazuje robusnost naše tehnologije. Donosimo stvarne promjene u logistici i rukovanju materijalima te oslobađamo ljude od repetitivnih, teških i opasnih zadataka, zahvaljujući čemu se njihov potencijal može usmjeriti ka zadacima s visokom dodanom vrijednošću, naglasio je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa.

Rad će biti sigurniji 

Gideon Brothers (Foto: Gideon Brothers)

Globalna industrija potrošačkih proizvoda dramatično se mijenja, pri čemu tempo poslovanja u sve većoj mjeri diktiraju e-trgovina i digitalizacija poslovanja. Čak se i globalni divovi moraju prilagođavati. Vrlo smo zadovoljni što smo pokrenuli partnerstvo s Atlantic Grupom na implementaciji rješenja koje povećava učinkovitost kroz automatizaciju operacija i praćenje pokazatelja, ali ne traži kompromise kad riječ o fleksibilnosti ili kontroli troškova. Naši kolaborativni logistički roboti fleksibilan su alat koji će olakšati rad u skladištu i učiniti ga sigurnijim, naglašava Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač Gideon Brothersa.

Robot Gideon Brothersa percipira svoju okolinu uz pomoć stereoskopskih kamera, koje djeluju kao par očiju, i dubokog učenja. Gideonova tehnologija po mogućnostima navigacije, sigurnosti i prikupljanja podataka nadmašuje druge standardne robotske sustave koji se trenutačno nude na tržištu. Samo dva druga dobavljača autonomnih logističkih robota u svijetu trenutno razvijaju autonomnu tehnologiju koja se temelji na vizualnoj percepciji. Međutim, Gideonova tehnologija ide dalje od konkurencije - to je jedini autonomni mobilni robot koji razumije svoje okruženje, prepoznaje objekte u njemu i njihov kontekst. Zahvaljujući tome, robot dosljedno funkcionira i u vrlo dinamičnim skladištima i proizvodnim pogonima. To su okruženja koja se neprekidno mijenjaju i gdje svaka kutija koja nije na svom mjestu može omesti navigaciju standardnih robota, koji koriste LiDAR (Light Detection and Ranging) senzore.

Kombinacija hardvera i softvera koju je razvio Gideon Brothers omogućuje robotu da uoči prepreke koje LiDAR ne vidi, kao što su vilice praznog viljuškara. Naime, prema pravilima sigurnosti na radu, kad viličar ništa ne nosi, vilice moraju biti postavljene u najniži položaj, neposredno iznad površine poda – i tada ih LiDAR jednostavno ne vidi.

Još jedna značajka koja je jedinstvena za Gideon Brothers jest sustav baterija koji omogućuje zamjenu tijekom rada, bez gašenja, tako da je gubitak vremena zbog punjenja sveden na minimum.
Robot zahtijeva vrlo malo fizičke infrastrukture: samo okvir za palete, s kojeg robot može podići i na njega dostaviti teret na paletama, te stanicu za punjenje baterija. U objektima nisu potrebni nikakvi zahvati, a budući da je robot u potpunosti autonoman, nisu potrebni nikakvi “markeri” ili drugi sustavi navođenja (npr. magnetske vrpce).

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti