Australija podiže kazne ukoliko se ponove hakerski napadi

Australski parlament ubrzo će raspravljati o povećanju kazni za tvrtke koje ne poduzimaju potrebnu zaštitu od krađe podataka svojih klijenata, rekao je u subotu glavni državni odvjetnik Mark Dreyfus, nakon niza hakerskih napada proteklih tjedana koji su pogodili milijune građana.

Hina | 23.10.2022. / 08:18

Hakiranje (Foto: Getty Images)

Telekomunikacijski, financijski i javni sektor u Australiji na visokoj su razini pripravnosti nakon što je tvrtka Optus, druga najveća telekomunikacijska tvrtka u zemlji, 22.rujna otkrila hakerski napad u kojem su ukradeni osobni podaci oko 10 milijuna pretplatnika.

Slika nije dostupna Hakeri ucjenjuju: Ukrali 200 gigabajta zdravstvenih podataka i sad traže otkupninu ili će ih objaviti

Ovog je mjeseca isti slučaj zabilježila i tvrtka Medibank Private, koja pruža uslugu zdravstvenog osiguranja svakom šestom Australcu, a hakeri su se dokopali informacija o 100 osiguranika, uključujući informacije iz zdravstvenog kartona.

Dreyfus je najavio da će Vlada idući tjedan uputiti zakonske amandmane koji će znatno povećati kazne u slučaju da se ponovi provala u sustav i krađa osobnih podataka.

Umjesto malo više od 2 milijuna australskih dolara (oko 1,4 milijuna američkih dolara), najviša kazna trebala bi uskoro iznositi 50 milijuna australikih dolara.

Građani koji su kompanijama povjerili svoje osobne podatke očekuju da će ti isti podaci ostati zaštićeni, tvrdi glavni državni odvjetnik.

'Zabilježeni slučajevi narušavanja privatnosti građana posljednjih tjedana pokazale su da trenutni mehanizmi zaštite više nisu zadovoljavajući. Nije dovoljno da se na kaznu u tim slučajevima gleda kao na jedan od troškova poslovanja', kazao je Dreyfus

'Potrebni su nam kvalitetniji zakoni koji će voditi računa o tome kako kompanije upravljaju velikom količinom podataka koje prikupe te oštrije kazne ne bi li potaknuli odgovornije ponašanje', dodao je.

Zablude o kriptovalutama - 2 Hakeri jure prema rekordu u krađi kriptovaluta: 2022. bi mogla ostati zapamćena kao "kasica-prasica" za kibernetički kriminal

Prije nego što je sa svojim planovima u javnost izašao državni odvjetnik, Vlada je ranije ovog mjeseca, nakon provale u sustav Optusa, otkrila planove za reviziju pravila o privatnosti potrošača, koja bi pomogla olakšati razmjenu podataka između telekomunikacijskih kompanije i banaka.

Nakon napada na Optus, dva nacionalna regulatora otvorila su istragu, koja se našla na meti oštrih kritika jer nije spriječila hakiranje, jedno od najvećih zabilježenih u Australiji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti