Hakeri ucjenjuju: Ukrali 200 gigabajta zdravstvenih podataka i sad traže otkupninu ili će ih objaviti

Živimo u novom svijetu. Odsad ćemo biti izloženi neprestanim cyber napadima, istaknula je australska ministrica unutarnjih poslova.

Hina | 20.10.2022. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Hakeri su zaprijetili da će objaviti ukradene zdravstvene podatke tisuće slavnih Australaca nakon incidenta informacijske sigurnosti koji je Canberra u četvrtak nazvala "velikim znakom upozorenja".

Dvjesto gigabajta podataka ukradeno je po navodima hakera, objavio je Mediabank, jedan od najvećih privatnih osiguravatelja u zdravstvu u Australiji.

Ti podaci se odnose na mjesto na kojemu su se klijenti liječili te šifre bolesti i postupka liječenja, navodi osiguravatelj.

Slika nije dostupna Kibernetički kriminalci vrebaju: Od početka 2022. prijavljeno više od 1000 kibernetičkih napada u Hrvatskoj i šteta od 4,8 milijuna eura

Hakeri su zaprijetili da će objaviti ili prodati podatke, počevši s tisuću uglednih osoba, ako Mediabank ne plati otkupninu.

Osobni podaci oko 9 milijuna Australaca, ili gotovo trećine stanovništva, objavljeni su prošlog mjeseca nakon hakerskog napada na Optus, drugog mobilnog operatera u zemlji.

Kibernetički napad na Optus bila je jedna od najvećih krađa podataka u povijesti Australije.

Ministrica unutarnjih poslova Clare O'Neil rekla je u četvrtak da se računalna sigurnost više ne može smatrati zajamčenom.

Slika nije dostupna Veliki kibernetički napad: Ruski hakeri paralizirali internestke stranice bugarske vlade

Nakon Optusa, ovo je velik znak upozorenja za zemlju, istaknula je za radio ABC.

Živimo u novom svijetu. Odsad ćemo biti izloženi neprestanim cyber napadima, ocijenila je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti