Hakeri jure prema rekordu u krađi kriptovaluta: 2022. bi mogla ostati zapamćena kao "kasica-prasica" za kibernetički kriminal

Listopad je trenutno najveći mjesec za hakiranje u 2022. godini, objavio je Chainalysis.

Branimir Vorša | 13.10.2022. / 15:35

Zablude o kriptovalutama
Zablude o kriptovalutama - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kriptovalute su u 2022. godini možda doživjele potop, ali i dalje ostaju digitalni bankomat za jednu moćnu skupinu - hakere.

Samo u listopadu, dosad je ukradeno najmanje 718 milijuna dolara u kriptovalutama, a ako se zbroje sve krađe kriptovaluta u tekućoj godini, iznos prelazi 3 milijarde dolara. To 2022. godinu stavlja na put da bude rekordna po krađama kriptovaluta, ističu iz tvrtke Chainalysis Inc., koji su stručnjaci za blockchain tehnologiju.

Većina meta hakera su takozvani protokoli za decentralizirano financiranje, ili DeFi, koji koriste algoritme temeljene na softveru kako bi kripto ulagačima omogućili trgovanje, posuđivanje i posuđivanje u digitalnim knjigama bez korištenja središnjeg posrednika.

Slika nije dostupna Tržište NFT-a i dalje u velikom padu: Više se ne plaća stotine tisuća dolara za virtualne kuće i brodove

Hakeri su naime postali vješti u iskorištavanju slabosti u sigurnosti, kodiranju i strukturi DeFi tržišta. Obzirom na to da se DeFi reklamira kao važan za usvajanje kriptovaluta, navedena činjenica stavlja dodatan teret na pronalazak rješenja za taj problem..

Listopad je trenutno najveći mjesec za hakiranje u 2022. godini, objavio je Chainalysis u četvrtak na Twitteru, dodajući da su mostovi između blockchaina isto tako velika ranjivost.

Dvije velike hakerske pljačke uzburkale su kripto sektor posljednjih dana.

Prva je bila pljačka u kojoj je haker oduzeo oko 100 milijuna dolara DeFi servisu Mango, manipulirajući cijenom njegovog tokena. Počinitelj je pritom izbrisao štediše na toj platformi.

Kriptovaluta, ilustracija Jedan od prvih investitora u kriptosvijet tvrdi: Kriptovalute su bezvrijedne, treba ih sve ugasiti

Prošli tjedan hakeri su ukrali dva milijuna Binance Coina, koji vrijede gotovo 570 milijuna dolara. Oko 100 milijuna dolara od tog iznosa nije vraćeno, dok je ostatak zamrznut, navodi se u priopćenju kriptoburze Binance.

DeFi platforme postale su česta meta državno sponzoriranih hakiranja. Ranije ove godine, Chainalysis je procijenio da su skupine povezane sa Sjevernom Korejom ukrale približno milijardu dolara kriptovaluta iz DeFi protokola.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti