Zelenih morskih kornjača gotovo dvaput više nego što se očekivalo

Australski su znanstvenici ustanovili da se na otoku Raine, blizu vanjskog luka Velikoga koraljnog grebna oko 64.000 zelenih morskih kornjača priprema položiti jaja, što je znatno više od očekivanog.

Hina | 12.06.2020. / 08:03

Najveća kolonija zelenih morskih kornjača na svijetu, koje polažu jaja na australskom otoku Raine na sjevernom kraju Velikoga koraljnog grebena, gotovo je dvostruko veća nego što se ranije mislilo, izvijestili su znanstvenici, pojasnivši da su im dronovi omogućili kvalitetniji način proučavanja ove ugrožene vrste.

Australski su znanstvenici ustanovili da se na otoku Raine, blizu vanjskog luka Velikoga koraljnog grebna oko 64.000 zelenih morskih kornjača priprema položiti jaja, što je znatno više od očekivanog.

To su dobre vijesti za sve one koji su bili zabrinuti zbog smanjenja njihova broja.

Kad smo usporedili rezultate brojenja uz pomoć bespilotnih letjelica i one koje smo realizirali iz čamaca, ustanovili smo da smo u prošlosti podcijenili brojke za gotovo dvaput, rekao je Richard Fitzpatrick, istraživač zaklade Biopixel Foundation Oceans.

Rezultati istraživanja provedenog u prosincu, koji su objavljeni u četvrtak u znanstvenom časopisu PLOS ONE, pokazuju da će se korištenjem bespilotnih letjelica na najprecizniji način dokumentirati stanje i broj ovih ugroženih morskih stvorenja.

Ove su životinje proglašene ugroženom vrstom zbog lova, prikupljanja njihovih jaja, sve manje mjesta za gniježđenje i opasnosti od toga da ostanu zarobljene u ribarskim mrežama ili plastičnim vrećicama. U mnogim je državama zabranjeno njihovo izmještanje s prirodnih staništa, a mjesta na kojima polažu jaja često su zaštićena.

Zelene morske kornjače žive uglavnom u tropskim i subtropskim vodama i migriraju na velikim udaljenostima između hranilišta i plaža na kojima legu jaja.

Prije uvođenja dronova u proces praćenja zelenih morskih kornjača stručnjaci su njihove oklope obilježavali netoksičnom bijelom prugom te su ih brojili iz čamaca dok bi se životinje kretale prema obali.

No pritom su, zbog loše vidljivosti, brojili i označene i neoznačene kornjače, što se pokazalo nepreciznim.

Korištenje dronova je sigurnije i preciznije, a podaci se trajno čuvaju pa ćemo ih koristiti u budućnosti, a nadamo se i da ćemo uskoro uspjeti automatizirati brojenje uz pomoć video snimki uz korištenje opcije umjetne inteligencije, kazao je voditelj istraživanja, Andrew Dunstan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti