Australski teleskop rekordnom brzinom istražuje duboki svemir i već je otkrio neke zanimljivosti

Ono po čemu je ovaj teleskop jedinstven široko je "vidno polje" koje može pokriti zahvaljujući posebnoj tehnologiji koja mu omogućuje da snima panoramske fotografije neba s više detalja nego ikad prije.

Martina Čizmić | 01.12.2020. / 16:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Snažan novi teleskop, smješten u zabačenom dijelu Australije, u rekordnom je vremenu zabilježio velika područja dalekog svemira i pri tome otkrio milijune novih galaksija.

Kako su priopćili iz Australske znanstvene agencije, nova "zvijezda" istraživanja 138 milijuna dolara je vrijedan radio teleskop ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) koji je uspio snimiti oko tri milijuna galaksija u samo 300 sati rada. Drugim je teleskopima za taj posao trebalo i do 10 godina.

Ovi rezultati otvaraju put novim otkrićima u istraživanju svemira. Zaista se radi o izvrsnom rezultatu, istaknuo je astronom David McConnell, koji je predvodio istraživanje južnog neba u Zapadnoj Australiji.

Ono po čemu je ovaj teleskop jedinstven široko je "vidno polje" koje može pokriti zahvaljujući posebnoj tehnologiji koja mu omogućuje da snima panoramske fotografije neba s više detalja nego ikad prije.

Tako je za stvaranje slike cijelog južnog neba trebalo kombinirati samo 903 fotografije. "Samo" jer je za isti posao inače potrebno nekoliko desetaka tisuća fotografija.

Osjetljiviji je od svojih prethodnika, tako da možemo vidjeti više nebeskih objekata, istaknuo je McConnell.

Ovim teleskopom znanstvenici mogu u samo nekoliko tjedana ili mjeseci snimiti cijelo nebo, što im omogućuje da se češće vraćaju na isto mjesto i lakše otkrivaju i prate promjene.

Već smo pronašli neke neobične objekte, među kojima su neobične zvijezde koje prolaze kroz nasilne "ispade", istaknuo je McConnell te dodao kako će podaci prikupljeni u ovom istraživanju omogućiti astronomima da bolje upoznaju formacije zvijezda i kako se galaksije i crne rupe razvijaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti