Australski znanstvenici napravili superračunalo koje bi moglo rasvijetliti tajne mozga

DeepSouth može se pohvaliti inovativnom tehnologijom, šiljastim neuronskim mrežama na svojim čipovima, koja je razvijena u suradnji s Intelom i Dellom.

Martina Čizmić | 14.12.2023. / 16:16

DeepSouth superračunalo (Foto: University Western Sydney)

Mogu li računala, odnosno superračunala parirati ljudskom mozgu i raditi jednako učinkovito kao taj važan ljudski organ? Upravo bismo to mogli otkriti u proljeće 2024. godine kad bi u rad trebalo biti pušteno prvo superračunalo koje može oponašati ljudski mozak.

Ovaj revolucionarni sustav, pod imenom DeepSouth, napravili su istraživači Međunarodnog centra za neuromorfne sustave (ICNS) Sveučilišta Western Sydney u Australiji. Kako su ga sami opisali,  dizajniran je kako bi simulirao sinapse ljudskog mozga u punoj veličini, a sve kako bi se razotkrio misterij kako naši mozgovi učinkovito obrađuju ogromne količine informacija uz minimalnu potrošnju energije.

Superračunalo, ilustracija Britanija ulaže 300 milijuna funti u dva superračunala

DeepSouth može se pohvaliti inovativnom tehnologijom, šiljastim neuronskim mrežama na svojim čipovima, koja je razvijena u suradnji s Intelom i Dellom. 

Koristi neuromorfni sustav koji oponaša biološke procese, koristeći hardver za učinkovitu emulaciju velikih mreža šiljastih neurona pri 228 trilijuna sinaptičkih operacija u sekundi, što je otprilike jednako procijenjenoj brzini operacija u ljudskom mozgu.

DeepSouth se razlikuje od ostalih superračunala jer je namjenski izgrađen da radi poput mreža neurona, zahtijevajući manje energije i omogućavajući veću učinkovitost. To je u suprotnosti sa superračunalima optimiziranim za tradicionalnija računalna opterećenja, koja su gladna energije, rekao je direktor ICNS- a, prof. Andre van Schaik u službenom priopćenju.

Kvantno računalo, ilustracija Google tvrdi da je njegovo novo superračunalo srušilo sve rekorde, ali stručnjaci su skeptični

Napredak u našem razumijevanju načina na koji mozak računa pomoću neurona otežan je našom nesposobnošću da simuliramo mreže nalik mozgu na velikom broju. Simulacija šiljastih neuronskih mreža na standardnim računalima pomoću grafičkih procesorskih jedinica (GPU) i višejezgrenih središnjih procesorskih jedinica (CPU) jednostavno je previše spor i troši puno energije. Naš sustav će to promijeniti, dodao je.

Pojasnio je kako će DeepSouth omogućiti bolje razumijevanje mozga, ali i razvijanje računalnih aplikacija na razini mozga u različitim područjim - od biomedicine i robotike do umjetne inteligencije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti