Automatizacija poslova još će malo pričekati, a nova studija otkriva i zašto

Najnovija američka studija barem zasad ima dobre vijesti za sve koji se boje da bi mogli izgubiti radno mjesto nauštrb umjetne inteligencije i automatizacije poslova.

Branimir Vorša | 23.01.2024. / 14:21

Divovska robotska ruka prijeti običnom radniku, ilustracija
Divovska robotska ruka prijeti običnom radniku, ilustracija (Foto: Getty Images)

Usred zabrinutosti koju su izrazili izvršni direktori s liste Fortune 500 i čelnici iz Silicijske doline u vezi s potencijalnim gubitkom radnih mjesta uzrokovanim usponom umjetne inteligencije, nedavna studija otkriva da ih trenutačna cijena tehnologija računalnog vida umjetne inteligencije čini ekonomski nepraktičnima za većinu američkih poduzeća.

Studija, koju je vodio Neil Thompson s Instituta za tehnologiju Massachusetts (MIT), posebno je ispitivala zadatke koji uključuju vid i koji su podložni strojnoj automatizaciji.

Automatizacija zasad uvelike neisplativa tvrtkama

Pametni telefon, ilustracija Zanimljivo otkriće: Korištenje privatnog telefona na poslu je - dobro za nas?

Znanstvenici su identificirali 414 zadataka povezanih s vidom unutar različitih kategorija poslova u SAD-u koji bi se potencijalno mogli automatizirati postojećom AI tehnologijom. To uključuje zadatke koje obavljaju nadzornici maloprodajnih trgovina i medicinske sestre anesteziolozi, što naglašava širinu potencijalnih primjena umjetne inteligencije u radnoj snazi.

Međutim, unatoč brojnim identificiranim zadacima, studija je zaključila da samo osam posto američkih nepoljoprivrednih poduzeća ima zadatak vezan za vid koji je isplativo automatizirati pomoću umjetne inteligencije. Dodatno, samo 0,4 posto ukupnih radničkih plaća i beneficija smatralo bi se isplativim automatizirati poslodavcima.

Troškovi povezani s obukom i radom AI modela računalnog vida uspoređeni su s troškovima ljudskog rada, pri čemu su potonji izraženi kao udio u ukupnim plaćama i naknadama radnika. Iznenađujuće, čak i među velikim američkim tvrtkama s 5000 ili više zaposlenika, manje od jedne desetine njihovih postojećih zadataka vezanih za vid, moglo bi se isplativo automatizirati zbog trenutačnih troškova povezanih s AI tehnologijom.

Upozorenje na alternative

Iako otkrića iz navedene studije mogu ponuditi osjećaj sigurnosti, Gino Gancia sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu upozorava da bi se mogle pojaviti druge aplikacije umjetne inteligencije s nižim troškovima automatizacije. Otkrića o tome da je AI računalni vid preskup za većinu američkih poduzeća mogu zvučati kao ohrabrujući rezultat, ali možda postoje druge AI aplikacije s nižim troškovima automatizacije, upozorava Gancia.

Žurba za usvajanjem "generativne umjetne inteligencije" već je utjecala na dostupnost poslova i zarade za freelancere na platformama kao što je Upwork, a regije koje brže prihvaćaju AI tehnologije svjedočile su povećanom gubitku radnih mjesta.

Općenito, znamo da se nove tehnologije neravnomjerno šire. Kao rezultat toga, vjerojatno će automatizacija i umjetna inteligencija pridonijeti povećanju nejednakosti među tvrtkama i radnicima, smatra Gancia.

Automatizacija je neizbježna, no...

Čovjek i robot Neočekivana posljedica robotike i automatizacije: Zaposlenici gube motivaciju i manje se trude

Thompson i njegovi kolege priznaju konačnu automatizaciju znatne količine ljudskog rada, ali naglašavaju kako je važno da se svjetske vlade pripreme za tu promjenu. Thompson naglašava potrebu za provedbom programa koji mogu koristiti radnicima koji su ostali bez posla tvrdeći da ima dovoljno vremena za provođenje proaktivnih mjera.

Doći će do znatne količine automatizacije i vlade se moraju početi pripremati za to. Ali ima dovoljno vremena da uspostavimo stvarne programe koji mogu koristiti izmještenim radnicima, kaže Thompson.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti