zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

“BARice su nastale iz osobne potrebe, ali su prerasle u nešto puno veće i važnije”

Želim raditi proizvode čiji će cilj na kraju biti naše bolje zdravlje i općenito stanje, ističe Maja Fertalić, kreatorica slatkih prirodnih snackova koji se skrivaju iza branda “Nutty by Maja”.

Martina Čizmić | 30.10.2021. / 09:02 komentari

Podijeli

Maja Fertalić u proizvodnji svojih snack pločica
Maja Fertalić u proizvodnji svojih snack pločica (Foto: Nova Studio)

Galerija

  • +0 Maja Fertalić u proizvodnji svojih snack pločica

tri vijesti o kojima se priča Simulacija svih zvijezda u Mliječnoj stazi 100 miljardi svijetlih točkica Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde Vučica izvlači klopku za rakove na obalu Kakvo iznenađenje VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere" Početak prodaje iPhonea 16, ilustracija Nove glasine Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti

 Život je pun izazova, a način na koji se mi suočavamo s tim izazovima odlučuje o tome u kojem će smjeru naš život i krenuti. Naša sugovornica, Maja Fertalić, možda najbolje zna što znači suočiti se s izazovima i pronaći način kako ih riješiti.

U svijet poduzetništva prvi se put odvažila tek s 20 godina i, kako sama kaže, iz današnje perspektive bila je jednostavno premlada i neiskusna da se bori sa svim izazovima na tom putu. Dodamo li tome i gubitak oca, koji joj je bio velika podrška u tom podvigu, jasno je zašto je odlučila napustiti poduzetništvo i svoju karijeru graditi u drugom smjeru.

No, kako to obično biva, život je imao neke druge planove.

Tijekom četrnaest godina rada u sferi logistike, mislila sam da je to moj životni put i da ću karijeru nastaviti u tom segmentu. No, došla je globalna pandemija i poslovni svijet se počeo potpuno mijenjati. U lipnju 2020. godine, ležala sam u bolnici s netom utvrđenom dijagnozom Multipla skleroze i primala svoju prvu pulsnu terapiju. U isto vrijeme moja tadašnja firma, svjetska korporacija, odlučila je zatvoriti ured u CEE Europi, u kojem sam i ja radila. Moja tadašnja šefica, kao i svi moji ljudi nisu mi željeli odmah reći kako bi me zaštitili. No, na dan kad sam došla kući i kad su me napokon suočili s tom činjenicom umjesto da plačem, ja i mi svi smo se smijali. Kad pred tebe netko stavi papir na kojem piše da imaš neizlječivu autoimunu bolest, ovaj drugi papir na kojem piše da više nemaš posao, puno je manje bitan. U tom trenutku bila sam sretna da sam doma, među svojima i moj cijeli fokus je bio na tome kako ću naučiti živjeti sa svojom podstanarkom. Promjena prehrane je bila jedna od prvih na mojoj listi, i već za tri mjeseca moje prve BARice su krenule na tržište. Taj moj drugi ulazak u poduzetništvo se dogodio spontano i nisam mu se opirala. Jednostavno sam počela graditi priču u svojoj glavi, a onda i u stvarnom svijetu, prisjeća se Fertalić.

Koliko je upravo činjenica da ste tražili način kako da sebi olakšate prehranu, utjecala na stvaranje želje da ono što ste sami naučili podijelite s drugima?

Od prvih dana dijagnoze susrela sam se s brojnim ljudima, pričama, sudbinama i savjetima. Tu sam nekako shvatila da je za ovu bolest potrebno pronaći „lijek“ u sebi. Za MS još uvijek ne postoji lijek, ali različitim pristupima i načinima života, ova bolest se može držati pod kontrolom. Slušajući i upijajući sve što su mi MS kolege pričali, odlučila sam pronaći svoj put i zapravo sam tu napravila svoj plan: Prehrana, fizička aktivnost i propisana medicinska terapija. Odmah sam izbacila sve mliječne masnoće, trans masne kiseline i bilo kakvu vrstu rafiniranog šećera. Sa svojom trenericom snimila sam i seriju vježbi za ljude koji su u sličnom fizičkom stanju kao i ja, a koje se mogu izvoditi kod kuće. Ono najvažnije što sam naučila je da dajem savjete onim ljudima koji ih žele čuti, i za njih ću uvijek biti dostupna. No, poštujem svaki izbor i smatram da svatko za sebe mora odlučiti kojim putem želi ići.
Tako je nastala i BARica, jer sam prema novom jelovniku mogla i trebala jesti orašasto voće, a kikiriki maslac i med su bili dobrodošli. Upravo od tih sastojaka napravila sam prvu BARicu original, i jako sam sretna da postoji snack u kojem mogu guštati, a znam da hrani moj mozak i ne utječe negativno na moje zdravlje,
ističe naša sugovornica.

Koliko je zapravo komplicirano raditi takve snackove kod kuće, a koliko u većoj količini? Što se razlikuje? Na što morate posebno obratiti pozornost?

Raditi BARicu za sebe kod kuće i za prodaju je ogromna razlika. Kod kuće onda svaki put može biti drugačija, nema tu nekih standarda – dok god je meni fino. No, kada se krene s prodajom onda se standardi moraju poštovati jer kupac očekuje svaki put dobiti isti proizvod. Kad je riječ o proizvodnom pogonu i proizvodnji većih količina, e tu onda dolazimo do svih mogućih izazova. HACCAP standardi, kontrola kvalitete sastojaka, dnevnici rada, oznake proizvoda – sve je to ono što sam ja učila usput. Iako mi je u nekim trenucima bilo jako teško, danas sam sretna jer me projekt Startaj Hrvatska potaknuo da sve to odradim za nekoliko mjeseci, a inače bi to trajalo puno dulje. I naravno, ne smijem zaboraviti podršku SPAR-ovog stručnog tima koji mi je pomagao u cijelom tom procesu i vodio me k zajedničkom cilju, naglašava Fertalić.

Postoje li kakve posebnosti u samom procesu izrade? Neka zanimljiva tehnološka rješenja do kojih ste došli tijekom osmišljavanja snackova ili razvoja branda?

Najveći izazov koji smo imali je kako napraviti kompaktnu pločicu koja se neće lomiti, a da ne radimo kompromise oko sastojaka. Kikiriki maslac je dobro povezao smjesu, no i dalje se malo lomila prilikom konzumacije. S novim strojem koji puno jače „zbije“ smjesu, nego smo mi to mogli ručno napraviti, taj „problem“ je djelomično smanjen. S druge strane, između mrvljenja i kompromisa u sastavu, odlučili smo da je ovo prvo prihvatljivije i da će kupci to lakše prihvatiti. I tako je zaista i bilo, objašnjava.

Jeste li tijekom razvoja branda naišli na kakve poteškoće? Kako ste riješili te početne probleme? Što je bilo najteže?

Naravno, izazova je bilo stvarno puno. Od nabavke namirnica, gdje nam je potreban kontinuitet i izvrsnost, do osmišljavanja strojeva koji će biti prilagođeni našim potrebama. Puno se rješenja nudi na tržištu, a onda kad zagrebete malo vidite da to nije rješenje koje vama treba. Nekad smo išli i metodom pokušaja i pogrešaka, nekad smo se savjetovali sa strukom. Namjerno kažem mi, jer nisam bila sama na tom putu. Iako je naravno većina posla na meni, ljudi oko meni su mi pomagali i zajedno sa mnom tražili rješenja. Zato Nutty već dugo nisam samo ja, nego mi. No, ono što sam ja – to je moja „luda glava“ . Kad problem vidim, ja ga moram riješiti i kopam rukama i nogama dok ne dođem rješenja koje je meni zadovoljavajuće. I tako idem po ovom putu, kad naiđem na izazov usmjerim svu energiju na njega dok ga ne riješim. I onda sljedeći i tako jedan po jedan. Jer znam da će ih uvijek biti i na to sam spremna, odlučna je Fertalić.

Imate li kakve povratne informacije o svojim proizvodima? Što se ljudima najviše sviđa?

Najviše nas veseli kad u inbox dobijemo poruku naših kupaca, kad se toliko potrude napisati nam svoj osvrt i reći koliko uživaju u našim proizvodima. Naravno, svaka BARica ima svoju publiku, iako mi se čini da je BARica Vegan malo zapostavljena i najmanje ljudi je ona favorit. Možda se o njoj stvori krivo mišljenje zbog toga naziva Vegan, ali ona je gotovo ista kao BARica original osim što ima agavin sirup i marelice umjesto meda. Svima koji vole manje slatki okus, ipak je ona favorit. Također, jako smo sretni što imamo svoje ambasadore branda, infulencere koji nas podržavaju ne zato što ih plaćamo, nego zato što vjeruju u naš proizvod i podržavaju male poduzetnike. Jedno od takvih Instagram prijateljstava s chefom i food blogericom Nastasjom Chiarom Petrić, dovelo nas je i do zajedničke suradnje i BARIce Chiarin tanjurić. Tu su nam još i dragi Mijo Matić, Anita Dujić, Mia Masic, Mirna Medaković Stepinac koji nas prate, ali i svi naš predivni kupci koji su uvijek spremni poslati koju lijepu riječ i tako nam dati vjetar u leđa, oduševljeno govori Fertalić.

Maja Fertalić u proizvodnji svojih snack pločica (Foto: Nova Studio)

Kad biste sad kretali ponovno od početka, biste li što promijenili?

Teško je reći što bi promijenila, ali možda bi čak rekla i ništa. Kad se osvrnem, ovaj moj put me toliko naučio – ne samo o poduzetništvu, nego i o sebi samoj. Mislim da se sve dogodilo i posložilo točno onako kako je trebalo biti, ističe naša sugovornica.

Ulazak u program “Startaj Hrvatska” za Maju Fertalić i njen brand Nutty by Maja bio je vjetar u leđa koji joj je omogućio da stvara nove planove. Ističe kako se sigurno neće zaustaviti samo na ovih nekoliko BARica koje su trenutno na tržištu već joj je cilj osmisliti nove proizvode koji će biti jednako dobri, ako ne i bolji.

Da, nadam se, nastavim mijenjati mindset ljudi. Svaki put kad netko pojede BARicu umjesto da ode u pekaru, to je jedna mala pobjeda za mene. I to je put kojim želim nastaviti. Raditi proizvode čiji će cilj na kraju biti naše bolje zdravlje i općenito stanje. Naravno, neke ideje su već učahurile u mojoj glavi i nadam se da ću ih uskoro uspjeti realizirati, a kad to bude, jedva čekam ispričati vam sve o tome, zaintrigirala nas je na kraju naša sugovornica.

Ne propustite emisiju ''Startaj Hrvatska'' ove subote u 18.15 i pogledajte nove inspirativne priče naših natjecatelja.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
Sad je i službeno poznato što bi se stvarno dogodilo kad bi crna rupa prošla kroz čovjeka
Radoznali fizičar istražio
Sad je i službeno poznato što bi se stvarno dogodilo kad bi crna rupa prošla kroz čovjeka
Predstavljene Smjernice za bolje influencanje: Influenceri bi trebali jasno označavati plaćeni sadržaj
Na dobrovoljnoj bazi
Predstavljene Smjernice za bolje influencanje: Influenceri bi trebali jasno označavati plaćeni sadržaj
Bolt i Pony.ai udružili snage: Autonomni robotaksiji stižu u Europu
Na odabranim tržištima
Bolt i Pony.ai udružili snage: Autonomni robotaksiji stižu u Europu
“Zuckerberg ima krv na svojim rukama”: Zaposlenici Instagrama bili su “poput dilera”
Nove optužbe protiv Mete
“Zuckerberg ima krv na svojim rukama”: Zaposlenici Instagrama bili su “poput dilera”
Uoči Crnog petka, pazite na prijevare i "Budite realni"
Kampanja HUB-a, MUP-a i Nacionalnog CERT-a
Uoči Crnog petka, pazite na prijevare i "Budite realni"
Ne znate što se događa u Zagrebu? Isprobajte novu gradsku aplikaciju
„Guru za kulturu“
Ne znate što se događa u Zagrebu? Isprobajte novu gradsku aplikaciju
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Novi malware krade novac i podatke preko WhatsAppa, a stručnjaci tvrde da zapravo nitko nije siguran
Širi se Brazilom, no...
Novi malware krade novac i podatke preko WhatsAppa, a stručnjaci tvrde da zapravo nitko nije siguran
Znanstvenici testiraju kapi za nos koje izravno napadaju jedan od najopakijih tumora
Revolucionarna ideja
Znanstvenici testiraju kapi za nos koje izravno napadaju jedan od najopakijih tumora
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
Malo tko ga ne voli
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Venezuela traži od međunarodnih zračnih kompanija da nastave letove - IATA
Otkazani letovi
Rat samo što nije počeo? Amerikanci poslali globalno upozorenje: "Situacija je opasna"
Roditeljima stiglo upozorenje: Djeca u grupama dijele zastrašujući sadržaj
Opasan trend
Roditeljima stiglo dramatično upozorenje iz nekoliko škola: U ovoj grupi dijeli se zastrašujući sadržaj!
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Vjenčali se Sanja Cukon i Sead Bojić iz MasterChefa
"vožnja života!"
Vjenčao se naš par iz MasterChefa! Ovom fotografijom otkrili su prekrasnu vijest
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
zabava
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
Naišao na Jon Jonesa na ulici i srušio ga na pod: Slavni prvak nije imao šanse
poznati borci
VIDEO Naišao na Jona Jonesa na ulici i srušio ga na pod: Slavni prvak nije imao šanse
VIDEO Krvoločnim startom pokosio velikog BiH napadača: Ovo je ozljeda koja mu vjerojatno završava karijeru!
STRAŠNO
VIDEO Krvoločnim startom pokosio velikog BiH napadača: Ovo je ozljeda koja mu vjerojatno završava karijeru!
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
tv
MasterChef: Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
NE PROPUSTITE!
Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
MasterChef: Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
TENZIJE
Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
MasterChef: Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
VRIJEME ZA KUŠANJE
Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
 

Nastavi čitati

Business
Pazite na prijevare za Crni petak
Kampanja HUB-a, MUP-a i Nacionalnog CERT-a

Uoči Crnog petka, pazite na prijevare i "Budite realni"

piše Martina Čizmić
Business
FER Connect
FER Connect

Novi šef Ericsson Nikola Tesle otkriva što Hrvatsku i EU čeka u budućnosti: Možemo li biti konkurentni?

piše Martina Čizmić
Business
5G mreža u zračnoj luci
Uz pomoć EU

Tri hrvatske zračne luke postaju "pametne" pomoću 5G mreže

piše Martina Čizmić
Business
Digitalna valuta, ilustracija
Upozorenje

Iz ECB-a upozoravaju da bi digitalne valute mogle 'usisati' depozite iz banaka eurozone

piše Hina
Business
Ante i Anita Habada, brat i sestra iz Đakova
Startaj Hrvatska 2025.

Priča o bratu i sestri koji daju nadu hrvatskoj poljoprivredi

piše Zimo
Business
Biznis, ilustracija
Svaka čast

Na Deloitteovu popisu najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe nalazi se i 7 hrvatskih

piše Hina
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima