zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Business

“BARice su nastale iz osobne potrebe, ali su prerasle u nešto puno veće i važnije”

Želim raditi proizvode čiji će cilj na kraju biti naše bolje zdravlje i općenito stanje, ističe Maja Fertalić, kreatorica slatkih prirodnih snackova koji se skrivaju iza branda “Nutty by Maja”.

Martina Čizmić | 30.10.2021. / 09:02 komentari

Podijeli

Maja Fertalić u proizvodnji svojih snack pločica
Maja Fertalić u proizvodnji svojih snack pločica (Foto: Nova Studio)

Galerija

  • +0 Maja Fertalić u proizvodnji svojih snack pločica

tri vijesti o kojima se priča Komet 3I/ATLAS snimljen teleskopom Hubble Komet 3I/Atlas Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem Aguada Fénix Veliki ritualni kompleks Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira Pregled usne šupljine, ilustracija Bez boli i straha Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu

 Život je pun izazova, a način na koji se mi suočavamo s tim izazovima odlučuje o tome u kojem će smjeru naš život i krenuti. Naša sugovornica, Maja Fertalić, možda najbolje zna što znači suočiti se s izazovima i pronaći način kako ih riješiti.

U svijet poduzetništva prvi se put odvažila tek s 20 godina i, kako sama kaže, iz današnje perspektive bila je jednostavno premlada i neiskusna da se bori sa svim izazovima na tom putu. Dodamo li tome i gubitak oca, koji joj je bio velika podrška u tom podvigu, jasno je zašto je odlučila napustiti poduzetništvo i svoju karijeru graditi u drugom smjeru.

No, kako to obično biva, život je imao neke druge planove.

Tijekom četrnaest godina rada u sferi logistike, mislila sam da je to moj životni put i da ću karijeru nastaviti u tom segmentu. No, došla je globalna pandemija i poslovni svijet se počeo potpuno mijenjati. U lipnju 2020. godine, ležala sam u bolnici s netom utvrđenom dijagnozom Multipla skleroze i primala svoju prvu pulsnu terapiju. U isto vrijeme moja tadašnja firma, svjetska korporacija, odlučila je zatvoriti ured u CEE Europi, u kojem sam i ja radila. Moja tadašnja šefica, kao i svi moji ljudi nisu mi željeli odmah reći kako bi me zaštitili. No, na dan kad sam došla kući i kad su me napokon suočili s tom činjenicom umjesto da plačem, ja i mi svi smo se smijali. Kad pred tebe netko stavi papir na kojem piše da imaš neizlječivu autoimunu bolest, ovaj drugi papir na kojem piše da više nemaš posao, puno je manje bitan. U tom trenutku bila sam sretna da sam doma, među svojima i moj cijeli fokus je bio na tome kako ću naučiti živjeti sa svojom podstanarkom. Promjena prehrane je bila jedna od prvih na mojoj listi, i već za tri mjeseca moje prve BARice su krenule na tržište. Taj moj drugi ulazak u poduzetništvo se dogodio spontano i nisam mu se opirala. Jednostavno sam počela graditi priču u svojoj glavi, a onda i u stvarnom svijetu, prisjeća se Fertalić.

Koliko je upravo činjenica da ste tražili način kako da sebi olakšate prehranu, utjecala na stvaranje želje da ono što ste sami naučili podijelite s drugima?

Od prvih dana dijagnoze susrela sam se s brojnim ljudima, pričama, sudbinama i savjetima. Tu sam nekako shvatila da je za ovu bolest potrebno pronaći „lijek“ u sebi. Za MS još uvijek ne postoji lijek, ali različitim pristupima i načinima života, ova bolest se može držati pod kontrolom. Slušajući i upijajući sve što su mi MS kolege pričali, odlučila sam pronaći svoj put i zapravo sam tu napravila svoj plan: Prehrana, fizička aktivnost i propisana medicinska terapija. Odmah sam izbacila sve mliječne masnoće, trans masne kiseline i bilo kakvu vrstu rafiniranog šećera. Sa svojom trenericom snimila sam i seriju vježbi za ljude koji su u sličnom fizičkom stanju kao i ja, a koje se mogu izvoditi kod kuće. Ono najvažnije što sam naučila je da dajem savjete onim ljudima koji ih žele čuti, i za njih ću uvijek biti dostupna. No, poštujem svaki izbor i smatram da svatko za sebe mora odlučiti kojim putem želi ići.
Tako je nastala i BARica, jer sam prema novom jelovniku mogla i trebala jesti orašasto voće, a kikiriki maslac i med su bili dobrodošli. Upravo od tih sastojaka napravila sam prvu BARicu original, i jako sam sretna da postoji snack u kojem mogu guštati, a znam da hrani moj mozak i ne utječe negativno na moje zdravlje,
ističe naša sugovornica.

Koliko je zapravo komplicirano raditi takve snackove kod kuće, a koliko u većoj količini? Što se razlikuje? Na što morate posebno obratiti pozornost?

Raditi BARicu za sebe kod kuće i za prodaju je ogromna razlika. Kod kuće onda svaki put može biti drugačija, nema tu nekih standarda – dok god je meni fino. No, kada se krene s prodajom onda se standardi moraju poštovati jer kupac očekuje svaki put dobiti isti proizvod. Kad je riječ o proizvodnom pogonu i proizvodnji većih količina, e tu onda dolazimo do svih mogućih izazova. HACCAP standardi, kontrola kvalitete sastojaka, dnevnici rada, oznake proizvoda – sve je to ono što sam ja učila usput. Iako mi je u nekim trenucima bilo jako teško, danas sam sretna jer me projekt Startaj Hrvatska potaknuo da sve to odradim za nekoliko mjeseci, a inače bi to trajalo puno dulje. I naravno, ne smijem zaboraviti podršku SPAR-ovog stručnog tima koji mi je pomagao u cijelom tom procesu i vodio me k zajedničkom cilju, naglašava Fertalić.

Postoje li kakve posebnosti u samom procesu izrade? Neka zanimljiva tehnološka rješenja do kojih ste došli tijekom osmišljavanja snackova ili razvoja branda?

Najveći izazov koji smo imali je kako napraviti kompaktnu pločicu koja se neće lomiti, a da ne radimo kompromise oko sastojaka. Kikiriki maslac je dobro povezao smjesu, no i dalje se malo lomila prilikom konzumacije. S novim strojem koji puno jače „zbije“ smjesu, nego smo mi to mogli ručno napraviti, taj „problem“ je djelomično smanjen. S druge strane, između mrvljenja i kompromisa u sastavu, odlučili smo da je ovo prvo prihvatljivije i da će kupci to lakše prihvatiti. I tako je zaista i bilo, objašnjava.

Jeste li tijekom razvoja branda naišli na kakve poteškoće? Kako ste riješili te početne probleme? Što je bilo najteže?

Naravno, izazova je bilo stvarno puno. Od nabavke namirnica, gdje nam je potreban kontinuitet i izvrsnost, do osmišljavanja strojeva koji će biti prilagođeni našim potrebama. Puno se rješenja nudi na tržištu, a onda kad zagrebete malo vidite da to nije rješenje koje vama treba. Nekad smo išli i metodom pokušaja i pogrešaka, nekad smo se savjetovali sa strukom. Namjerno kažem mi, jer nisam bila sama na tom putu. Iako je naravno većina posla na meni, ljudi oko meni su mi pomagali i zajedno sa mnom tražili rješenja. Zato Nutty već dugo nisam samo ja, nego mi. No, ono što sam ja – to je moja „luda glava“ . Kad problem vidim, ja ga moram riješiti i kopam rukama i nogama dok ne dođem rješenja koje je meni zadovoljavajuće. I tako idem po ovom putu, kad naiđem na izazov usmjerim svu energiju na njega dok ga ne riješim. I onda sljedeći i tako jedan po jedan. Jer znam da će ih uvijek biti i na to sam spremna, odlučna je Fertalić.

Imate li kakve povratne informacije o svojim proizvodima? Što se ljudima najviše sviđa?

Najviše nas veseli kad u inbox dobijemo poruku naših kupaca, kad se toliko potrude napisati nam svoj osvrt i reći koliko uživaju u našim proizvodima. Naravno, svaka BARica ima svoju publiku, iako mi se čini da je BARica Vegan malo zapostavljena i najmanje ljudi je ona favorit. Možda se o njoj stvori krivo mišljenje zbog toga naziva Vegan, ali ona je gotovo ista kao BARica original osim što ima agavin sirup i marelice umjesto meda. Svima koji vole manje slatki okus, ipak je ona favorit. Također, jako smo sretni što imamo svoje ambasadore branda, infulencere koji nas podržavaju ne zato što ih plaćamo, nego zato što vjeruju u naš proizvod i podržavaju male poduzetnike. Jedno od takvih Instagram prijateljstava s chefom i food blogericom Nastasjom Chiarom Petrić, dovelo nas je i do zajedničke suradnje i BARIce Chiarin tanjurić. Tu su nam još i dragi Mijo Matić, Anita Dujić, Mia Masic, Mirna Medaković Stepinac koji nas prate, ali i svi naš predivni kupci koji su uvijek spremni poslati koju lijepu riječ i tako nam dati vjetar u leđa, oduševljeno govori Fertalić.

Maja Fertalić u proizvodnji svojih snack pločica (Foto: Nova Studio)

Kad biste sad kretali ponovno od početka, biste li što promijenili?

Teško je reći što bi promijenila, ali možda bi čak rekla i ništa. Kad se osvrnem, ovaj moj put me toliko naučio – ne samo o poduzetništvu, nego i o sebi samoj. Mislim da se sve dogodilo i posložilo točno onako kako je trebalo biti, ističe naša sugovornica.

Ulazak u program “Startaj Hrvatska” za Maju Fertalić i njen brand Nutty by Maja bio je vjetar u leđa koji joj je omogućio da stvara nove planove. Ističe kako se sigurno neće zaustaviti samo na ovih nekoliko BARica koje su trenutno na tržištu već joj je cilj osmisliti nove proizvode koji će biti jednako dobri, ako ne i bolji.

Da, nadam se, nastavim mijenjati mindset ljudi. Svaki put kad netko pojede BARicu umjesto da ode u pekaru, to je jedna mala pobjeda za mene. I to je put kojim želim nastaviti. Raditi proizvode čiji će cilj na kraju biti naše bolje zdravlje i općenito stanje. Naravno, neke ideje su već učahurile u mojoj glavi i nadam se da ću ih uskoro uspjeti realizirati, a kad to bude, jedva čekam ispričati vam sve o tome, zaintrigirala nas je na kraju naša sugovornica.

Ne propustite emisiju ''Startaj Hrvatska'' ove subote u 18.15 i pogledajte nove inspirativne priče naših natjecatelja.

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
DeepMind raspisao natječaj za potpuno novo radno mjesto: Žele saznati kako će AI utjecati na raspodjelu moći i bogatstva
Viši ekonomist za AI
DeepMind raspisao natječaj za potpuno novo radno mjesto: Žele saznati kako će AI utjecati na raspodjelu moći i bogatstva
Pokušao trgovati kriptovalutama pa ostao bez skoro pet tisuća eura
Nova prevara
Pokušao trgovati kriptovalutama pa ostao bez skoro pet tisuća eura
Znanstvenici mapirali razvoj moždanih stanica od embrija do odrasle dobi
Novo istraživanje
Znanstvenici mapirali razvoj moždanih stanica od embrija do odrasle dobi
Muskova vizija budućnosti čovječanstva je raj, no put do njega je prepun traume i disrupcije
Objasnio na što misli
Muskova vizija budućnosti čovječanstva je raj, no put do njega je prepun traume i disrupcije
U Njemačkoj i kamioni za smeće koriste umjetnu inteligenciju
AI svuda i uvijek
U Njemačkoj i kamioni za smeće koriste umjetnu inteligenciju
Bizaran novi trend generacije Z za neke je najgora noćna mora: Nećete vjerovati što rade i snimaju
Neki stručnjaci su to - pohvalili
Bizaran novi trend generacije Z za neke je najgora noćna mora: Nećete vjerovati što rade i snimaju
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Nova studija
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Stižu nove opcije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Nakon prosvjeda
Torcida otišla pred sud: Oglasio se zamjenik šefa policije
Djeca nakon ručka hitno prevezena u bolnicu: Otkriven uzrok, pokrenuta hitna istraga
U Budimpešti
Masovno trovanje u susjedstvu: Deseci djece hitno prevezeni u bolnici, pokrenuta istraga
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Nova studija
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Hajduk nadigrao izgubljeni Osijek: Krovinović i Šego zabili, Livaja ušao u finišu
Bijeli nižu pobjede
Hajduk nadigrao izgubljeni Osijek: Krovinović i Šego zabili, Livaja ušao u finišu
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Recept za kolač s jabukama, sirom i orasima
Nema dalje
Kako je samo sočan i ukusan: Spremite recept za ovaj kolač, sigurno ćete ga ponoviti
sve
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
 

Nastavi čitati

Business
Startaj Hrvatska 9.11.
Startaj Hrvatska 2025.

U ''Startaj Hrvatska'' iz Velike Gorice stižu bućine sjemenke prelivene čokoladom

piše Zimo
Business
Shein, ilustracija
Kreće istraga i saslušanje

Francuska pokrenula postupak suspenzije popularne internetske trgovine: "Dosta je!"

piše Martina Čizmić
Business
Advanced Technology Days
20. Advanced Technology Days

Kako umjetna inteligencija i tehnologija mijenjaju poslovne strategije

piše Martina Čizmić
Business
Proizvodnja čipova, ilustracija
Pogledi upereni u Berlin i Peking

Njemačke tvrtke pokušavaju ublažiti probleme u opskrbi čipovima: Neke skraćuju radno vrijeme, druge traže alternative

piše Hina
Business
ChalLEANge konferencija
Malo drugačija konferencija

Nemojte da vas zaigrani naslovi panela zavaraju: ChalLEANge 2025 možda ima smisla za humor, ali s poslom se ne šali

piše Zimo
Business
Student, ilustracija
Prilika za mlade stručnjake

Hrvatska tek jedna od 30 zemalja u svijetu u globalnom programu za razvoj jednog od najvažnijih tehnoloških lidera današnjice

piše Martina Čizmić
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima