Baš kao što su najavili: Gmail dobiva "pametno" pojačanje

Sljedeći je korak da vam se Gemini "useli" i u Gmail aplikaciju na pametnim telefonima i ponudi opcije poput "kontekstualnog pametno odgovora" na e-mail.

Martina Čizmić | 25.06.2024. / 15:42

Gemini u Gmailu (Foto: Google)

 Koristite li Gmail za slanje i primanje elektroničkih poruka, nemojte se iznenaditi ako u svom sandučiću elektroničke pošte otkrijete novog "stanara". 

Radi se o Geminiju, Googleovom alatu pogonjenom umjetnom inteligencijom koji bi korisnicima trebao olakšati snalaženje u sve zatrpanijim sandučićima. Gemini će, u prvom valu, biti dostupan kroz web sučelje Gmaila, a korisnici će ga prvo primijetiti kao asistenta za sažimanje e-mailova odnosno stvaranje nacrta novih poruka.

Kako pojašnjavaju iz Googlea, alat će nuditi "proaktivne upite", ali također možete postavljati pitanja poput "kad je sljedeći sastanak" ili "kad mi polijeće zrakoplov" te dobiti informacije bez kopanja po hrpi poruka. Gemini za Gmail napravljen je da iskoristi Googleove najsposobnije modele, kao što je Gemini 1.5 Pro, no neće biti dostupan korisnicima koji koriste "besplatnu verziju Gmaila". 

Googleov CEO Sundar Pichai Google najavio brojne AI novitete, uključujući i veliku promjenu u načinu pretraživanja

Iz Googlea ističu kako će Gemini (za sad) biti dostupan korisnicima Google Workspacea s dodatkom Gemini Business ili Enterprise, dodatkom Gemini Education ili Education Premium ili Google One AI Premium pretplatnicima. 

To je ujedno i logičan nastavak uvođenja Geminija u Googleove proizvode kao što su dokumenti, tablice, prezentacije i disk. 

Sljedeći je korak da vam se Gemini "useli" i u Gmail aplikaciju na pametnim telefonima i ponudi opcije poput "kontekstualnog pametno odgovora" na e-mail. 

Za sad nije poznato hoće li i kad Gemini u Gmailu biti dostupan i na hrvatskom jeziku. 

No, ako ste primijetili da vam je Gemini dostupan u Gmailu, ipak bismo pozvali na oprez u korištenju. Poznato je da alati umjetne inteligencije znaju "halucinirati" i davati, u najmanju ruku, zanimljive odgovore. Pa pripazite i provjerite što je Gemini napisao prije slanja. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti