Google najavio brojne AI novitete, uključujući i veliku promjenu u načinu pretraživanja

Google većinu svog fokusa prebacuje na umjetnu inteligenciju koja su implementirali u brojne proizvode i usluge - od tražilice preko Chromea do Androida.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2024. / 09:08

Googleov CEO Sundar Pichai (Foto: Afp)

Kako se i očekivalo, na otvaranju Googleove godišnje konferencije za developere Google I/O gotovo potpuni fokus stavljen je na umjetnu inteligenciju. Predstavljeni su brojni noviteti i novi alati, a vjerojatno najveći novitet, odnosno novost koja bi mogla imati najveći učinak odnosi se na pretraživanje. Na tim je promjenama kompanija počela raditi još od kada je OpenAI predstavio ChatGPT, AI alat koji je pokazao kako bi mogla izgledati budućnost pretraživanja. A ta će budućnost, dakle, uključivati veliku ulogu umjetne inteligencije.

Sundar Pichai Šef Googlea jednu stvar nije očekivao, a nakon toga je aktivirao “crveni kod” u kompaniji

Promjene koje Google uvodi u pretraživanje odnose se na prikaz odgovora koje je generirala umjetna inteligencija. Prilikom pretraživanja prvo se koristi AI za razumijevanje pitanja - bilo da je riječ o tekstualnom ili glasovnom upitu ili upitu korištenjem slike i videa. Nakon toga stupa poseban model Geminija za sažimanje rezultata s weba koji onda prikazuje odgovore, a zanimljivo je da Gemini čak koriste i za dizajn stranice s odgovorima.

Na početku će se ti rezultati pretraživanja prikazivati samo korisnicima u SAD-u, a do kraja godine opcija AI odgovora trebala bi biti dostupna preko više od milijardu ljudi u više zemalja. Rezultati nastali korištenjem AI-a ipak se neće prikazati za sve upite - npr. ako želite pronaći web-adresu neke kompanije, za takvo pretraživanje nije potrebna AI, no kada su u pitanju neke kompleksne pretrage i stvari za koje je potrebno više guglanja, tu bi se umjetna inteligencija trebala pokazati od velike pomoći.

Kako je objavila šefica odjela za pretraživanje u kompaniji Liz Reid, generativna umjetna inteligencija sada preuzima kompleksna pretraživanja i obavlja taj zadatak umjesto korisnika, štedeći njegovo vrijeme kako bi se oni mogli posvetiti samo na stvari koje su zaista potrebne kako bi odradili svoje zadatke ili samo na dio istraživanja koji im je zanimljiv i zabavan.

AI Overviews nije jedini novitet vezan uz ovu tehnologiju koji je Google jučer predstavio na prvom danu svoje developerske konferencije. Jedna od zanimljivijih novih opcija jest i Project Astra - u ovoj se kompaniji nadaju kako će postati AI asistent kojeg će korisnici svakodnevno koristiti i koji će, kroz kameru telefona, vidjeti stvari, pamtiti gdje se nalaze stvari korisnika te, osim što će razgovarati s korisnicima, oni će i obavljati stvari u njihovo ime.

AI u Androidu i Chromeu

Veo je odgovor na OpenAI-jevu Soru, o kojoj smo do sada više puta pisali. Riječ je o AI modelu koji na temelju tekstualnih upisa, slika i videozapisa može stvarati 1080p videozapise različitih stilova - bilo da je riječ o timelapse videu, zračnih snimkama i slično. Veo je već dostupan nekim kreatorima na YouTubeu, a slično kao i OpenAI sa Sorom, tako i Google namjerava ovaj alat ponuditi filmašima iz Hollywooda.

Predstavljeni su i brojni noviteti oko AI chatbota Gemini. Putem Gemini Livea korisnici će moći glasovno razgovarati s alatom baziranim na umjetnoj inteligenciji, pri čemu će razgovor zvučati prirodnije pa će ga korisnici tako moći prekinuti tijekom rečenice ili upitati što vidi kroz kameru telefona. Također, slično kao što je OpenAI predstavio alat za stvaranje vlastitih AI chatbotova, tako je sad i Google predstavio kreatora chatbotova nazvanog Gems koji će omogućiti personalizaciju i specijalizaciju alata baziranih na AI.

Gemini Google najavio velike promjene za svoj AI chatbot: Barda zamjenjuje Gemini

Opcija Circle to search sada je dobila i novu mogućnost - korisnici mogu zaokružiti matematički zadatak i Googleova umjetna inteligencija pomoći će u njegovom rješavanju. Pri tome, AI neće riješiti sam zadatak, već će ga samo razlomiti u korake tako da će se korisnici ipak trebati potruditi oko njegova rješavanja, iako će postupak sada biti lakši.

Više umjetne inteligencije, odnosno veću integraciju ove tehnologije korisnici mogu očekivati i unutar samog Androida te Chromea, koji dobiva jednostavniju verziju AI asistenta nazvanu Nano koja će pomoći u generiranju teksta za društvene mreže, recenzije proizvoda i slično, a sve direktno iz samog Chromea.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti