OpenAI je kreativcima omogućio testiranje novog AI alata. Rezultati su impresivni

Nekoliko objavljenih videozapisa pokazuje nevjerojatne mogućnosti AI alata za stvaranje videa na temelju tekstualnih upita.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.03.2024. / 09:31

Brodovi u šalici kave, video generiraan AI alatom Sora
Brodovi u šalici kave, video generiraan AI alatom Sora (Foto: OpenAI)

OpenAI nedavno je predstavio svoj novi alat baziran na umjetnoj inteligenciji Sora putem kojeg se, samo na temelju tekstualnih upita, mogu stvarati videozapisi. Na dan predstavljanja Altmanova kompanija objavila je i nekoliko impresivnih videa napravljenih uz pomoć Sore koja su trebala demonstrirati mogućnosti tog alata i njegov nevjerojatan potencijal.

Sam Altman OpenAI kreće u osvajanje Hollywooda

Videozapisi su toliko realni da će teško netko pomisliti da su generirani na računalima te da nije riječ o stvarnim videima. S obzirom na takve mogućnosti, iz OpenAI-a su uvjereni kako bi se njihov alat mogao koristiti i za snimanje filmova te je Sam Altman već održao neke sastanke s ekipom iz Hollywooda. Dok je on oduševljen mogućnostima Sore, kreativci nisu toliko zadovoljni.

Dio njih smatra kako takvi alati na neki način ubijaju umjetnost te kako bi zbog njih mnogi mogli ostati bez posla jer će ljudsku kreativu zamijeniti umjetna inteligencija.

Kako bi dokazali kako bi Sora u rukama kreativaca mogla biti iznimno moćan alat koji ne samo da im neće uzeti poslove, već koji će im omogućiti još inovativniji način realizacije njihovih ideja, OpenAI je surađivao s nekim umjetnicima i kreativcima koji su iskoristiti Soru za razvoj kratkih filmova. Kao što možete vidjeti na njihovoj službenoj stranici, rezultati su ponovno zaista impresivni, iako kritičari AI-a njihov potez nazivaju artwashingom.

Brodovi u šalici kave, video generiraan AI alatom Sora Novi alat baziran na umjetnoj inteligenciji OpenAI-a uskoro bi mogao biti dostupan svima

Koliko god Sora bila sjajna u kreiranju stvari koje se doimaju stvarnima, ono što nas posebno uzbuđuje jest sposobnost ovog alata da napravi stvari koje se čine nadrealnima” komentirali su iz produkcijskog studija shy kids koji je putem Sore napravio zanimljiv kratki video o čovjeku koji umjesto glave ima balon. Ostale videozapise, uključujući i video s hibridnim životinjama poput letećih svinja, kombinacije plamenca i žirafe itd. pogledajte na stranicama OpenAI-a.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti