Baterija koju nikad ne morate puniti, a nadživjet će i uređaj i vas? Kinezi rade upravo na tome

"Baterije s atomskom energijom" mogli bi izbaciti komponentu punjenja pametnog telefona ili pak omogućiti kontinuirani let dronovima.

Martina Čizmić | 15.01.2024. / 10:14

Betavolt nuklearna baterija (Foto: Betavolt)

 Jedna od bolnih točaka svih modernih uređaja koje svakodnevno koristimo, a koji ju koriste za rad je - baterija. Od pametnih satova i bežičnih slušalica, do pametnih telefona, prijenosnih računala, pa čak i električnih automobila. Svaki uređaj koji koristi bateriju, neizbježno će neko vrijeme provesti i na punjenju te iste baterije.

No, što kad biste imali uređaj s baterijom koju nikad nije potrebno puniti? Ili koja bi ne samo nadživjela uređaj, nego i vas?

Natrijeva baterija, ilustracija Umjetna inteligencija osmislila dizajn baterije koja koristi čak 70 posto manje litija

Upravo takvu bateriju su, tvrde, napravili u kineskoj tvrtki Betavolt. Ono što njihovu bateriju čini posebnom je što ne koristi uobičajene materijale za stvaranje struje, već u sebi skriva - nuklearni materijal. Točnije, sastoji se od tankih slojeva nuklearnih izotopa i poluvodiča od dijamanta. Iskorištava energiju koja nastaje raspadom radioaktivnih izotopa (u ovom slučaju izotopa nikla).

Baterija koja se nalazi u testnoj fazi, nije veća od novčića, a trebala bi trajati do 50 godina i ne bi trebala biti opasna za ljude. Iz Betavolta ističu kako joj uporabu vide u industriji, medicina, ali i u običnim pametnim telefonima.

Geely Kinezi tvrde da su napravili bateriju za električni automobil koja se puni za samo 15 minuta

Kako pojašnjavaju, "baterije s atomskom energijom" mogli bi izbaciti komponentu punjenja pametnog telefona ili pak omogućiti kontinuirani let dronovima.

No, prije nego što se poveselite da ćete moći zauvijek baciti punjače, treba malo stati na loptu. Kinezi svoju bateriju tek testiraju pa dok ne pokažu konkretne dokaze da radi i da ju je moguće proizvesti i upotrijebiti u različitim uređajima, držat ćemo se klasičnih baterija koje znamo i koristimo.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti