Umjetna inteligencija osmislila dizajn baterije koja koristi čak 70 posto manje litija

Suradnja vođena umjetnom inteligencijom dovela je do stvaranja održive baterije s manje litija, dovodeći u pitanje norme u eksperimentima znanosti o materijalima.

Branimir Vorša | 10.01.2024. / 13:15

Natrijeva baterija, ilustracija
Natrijeva baterija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija (AI) odigrala je ključnu ulogu u stvaranju održivijeg dizajna baterije sa smanjenim oslanjanjem na skupi litij. Nathan Baker, znanstvenik u Microsoftu, predvodio je projekt stvranja nove baterije.

Mi nismo znanstvenici za materijale, stoga sam nazvao neke stručnjake koji su radili na velikim projektima baterija s američkim Ministarstvom energetike... i rekao: 'Što vi mislite? Jesmo li mi ludi?, rekao je Baker.

Geely Kinezi tvrde da su napravili bateriju za električni automobil koja se puni za samo 15 minuta

Čak 23,6 milijuna poteencijlnih materijala

Znanstveni tim usredotočio se na povećanje učinkovitosti baterije istraživanjem alternativnih elektrolitskih materijala. Uz pomoć umjetne inteligencije, pomno su ispitali 23,6 milijuna potencijalnih materijala, prilagođavajući utvrđene strukture elektrolita. U roku od nekoliko mjeseci, algoritam umjetne inteligencije identificirao je nekoliko stotina stabilnih kandidata, ubrzavajući proces koji bi inače mogao trajati godinama. Na koncu su dizajnirali i izradili bateriju koja koristi do 70 posto manje litija od nekih konkurentskih dizajna.

Ovdje su najmodernije metode, u smislu alata za strojno učenje, ali ono što ovo stvarno uzdiže, jest da su stvari napravljene i testirane. Vrlo je lako raditi predviđanja, no teško je uvjeriti nekoga da uloži u stvarne eksperimente, naglašava Rafael Gómez-Bombarelli s Instituta za tehnologiju Massachusetts, koji nije izravno uključen u projekt.

Suradnja se proširila i izvan AI-ja, jer je Baker tražio znanja od stručnjaka za baterije. Suradnja s Vijayem Murugesanom i njegovim kolegama u američkom Nacionalnom laboratoriju Pacific Northwest, u saveznoj državi Washington, pružila je vrijedne uvide u razvoj nove baterije.

Natrijeva baterija, ilustracija Priprema se revolucija u industriji baterija: Svjetski giganti ulažu velik novac u alternativu litiju

Jedinstveni elektrolit

Nakon što su uključili dodatne kriterije probira koje je predložio Murugesanov tim, znanstvenici su sintetizirali jedinstveni elektrolit. Murugesan primjećuje nekonvencionalni aspekt tog elektrolita.

Isticao se jer je pola onoga što sam očekivao da su atomi litija zamijenjeno natrijem. To je vrlo nov recept za elektrolit, a spajanje dva elementa otvara pitanja o osnovnoj fizici o tome kako materijal radi unutar baterije, pojšnjava Murugesan.

Unatoč uspjehu u razvoju ispravne baterije u roku od devet mjeseci, i Baker i Murugesan priznaju da još treba optimizirati novi dizajn. Istraživnje vezno za razvoj navedene revolucionarne baterije objavljeno je na repozitoriju arXiv te čeka recenzije.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti