Bebe i djeca slabije spavaju zbog telefona i tableta?

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako korištenje pametnih telefona i tableta može biti povezano s poremećajima u spavanju kod najmlađih

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.04.2017. / 07:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahvaljujući rapidnom razvoju tehnologije, internetu i pametnim telefonima, u posljednjih 15-20 godina uvelike se promijenio način i tempo života ljudi, a tehnologija i gadgeti postali su i dio odgoja djece. Bebe i djeca imitiraju sve što rade njihovi roditelji pa, ako roditelji često imaju telefon u ruci, jasno je kako će i oni poželjeti uzeti telefon u ruke i uživati u primamljivim zvukovima i slikama s malih ekrana. Također, u nekim je slučajevima roditeljima najlakše umiriti bebu ili dijete tako da im daju telefon i tablet u ruke kako bi igrali igre ili uživali u YouTubeu – npr. freelancerima i ostalima koji rade od doma često je gotovo nemoguće išta napraviti uz malo dijete koje traži roditeljsku pažnju i igru te nemaju drugog način nego pustiti ih da na sat-dva uživaju na telefonima i tabletima i, uz pozadinske zvukove Maše i medvjeda ili pjesmu pilića, pokušaju napisati nešto kvalitetno ili dovršiti važan projekt. No, veliki broj roditelja ipak je oprezan i pokušavaju dozirati vrijeme koje njihovi najdraži provode gledajući ekrane jer, čini se, živimo u vremenu u kojem su djeci mobilni uređaji postali zanimljiviji od ljuljački, tobogana i parkova.

Znanstvenici iz Londona pokušali su istražiti koliko vremena bebe i djeca starosti do tri godine provode s mobitelima i tabletima u rukama i koliko ekrani utječu na njihovo spavanje. Oni su proveli online anketu među više od 700 roditelja te su na temelju te ankete saznali da oko 75 posto beba i djece od šest mjeseci od tri godine svaki dan koriste pametne telefone i tablete. Psiholog Tim Smith koji je sudjelovao u ovom istraživanju rekao je za Independent kako emitiranje plavog svjetla s ekrana elektroničkih uređaja, zbog utjecaja na hormon melatonin, može utjecati na poremećaje spavanja kod odraslih, ali isto bi se moglo reći i za djecu. Dodao je kako u ovom istraživanju nisu imali točne informacije o vremenu kada su djeca koristila mobilne uređaje, no ukupno vrijeme korištenja telefona i tablete povezano je s razlikama i poremećajima u spavanju – za svaki dodatni sat korištenja uređaja s ekranima osjetljivim na dodir, djeca su izgubila skoro 16 minuta spavanja. Osim zbog emitiranja plavog svjetla, razlozi kraćeg spavanja kod djece koja koriste mobilne uređaje mogu biti i u zaokupljanju pažnje i općenitom povećanju stimulacije, no Smith napominje kako bi često korištenje ekrana moglo upućivati i na npr. hiperaktivnost djeteta.

Na The Independentu napominju kako su neki znanstvenici iznijeli sumnje vezane uz ovo istraživanje, pogotovo oko ispitanog uzorka jer smatraju kako oni koji su odgovorili na online ankete nisu tipične britanske obitelji, no napominju kako je ovo samo prvi korak u budućim istraživanjima koja bi nam trebala točnije pokazati kako uređaji s ekranima osjetljivim na dodir utječu na spavanje beba i djece. Psihologinja Anna Joyce smatra da, dok ne dobijemo konkretne rezultate o utjecaju mobitela i tableta na spavanje, ne bi ih trebali u potpunosti zabraniti jer je istraživanje koje su proveli Tim Smith i engleski znanstvenici pokazalo i neke prednosti njihovog korištenja poput bržeg razvoja motoričkih vještina.

Sumnju na utjecaj mobilnih uređaja na spavanje djece izrazila je i doktorica Nicole Edmonson koja vodi blog o roditeljstvu te kaže kako se njena djeca bude nekoliko puta po noći i onda kada ne koriste telefone i tablete tijekom dana. Naravno, postoje brojni razlozi zbog kojih se bebe bude tijekom noći (rast zubića, glad, promjena pelene, bolovi i drugo), no čini se da bi jedan od razloga problema sa spavanjem za neki djecu moglo biti i često korištenje uređaja s ekranima osjetljivim na dodir.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti