Različiti koncepti letećih vozila već godinama golicaju maštu javnosti. No iako su proizvođači predstavljali svoje viđenje letećeg automobila, cestovnog helikoptera i sličnih vozila, još nijedno takvo vozilo nije zaživjelo na našem nebu (ili prometnicama).

Međutim, koncept koji je ove godine tvrtka Bell predstavila na sajmu CES 2019 zaista izgleda kao nešto što bismo uskoro mogli gledati i uživo.

Leteći taksi Bell Nexus (Foto: Bell Nexus) (Foto: Bell Nexus)

Njihov koncept hibridnog električnog letećeg taksija nešto je što bi tvrtke poput Ubera mogle ozbiljno razmotriti. Uostalom, Bell se nalazi na Uberovu popisu potencijalnih partnera za razvoj letećih taksija.

No vratimo se konceptu Bell Nexus. Osim Bella, koji je poznat po proizvodnji helikoptera, na ovom konceptu radilo je još nekoliko uglednih tvrtki. Tako će Safran razvijati hibridni pogon i sustav upravljanja, EPS sustav pohrane energije, dok će Thales isporučiti hardver i softver za računalo koje upravlja letom. Uz njih treba spomenuti i Moog, koji razvija sustav za letenje, te Garmin, koji radi na računalu za upravljanje letom i vožnjom.

Leteći taksi Bell Nexus (Foto: Bell Nexus) (Foto: Bell Nexus)

Bell Nexus trebao bi biti mali križanac između helikoptera i taksija, koji bi mogao prevesti četvero putnika na kraće udaljenosti.

Iako se u kompaniji nadaju da bi prve testne letove mogli napraviti već početkom sljedeće godine, prije toga će morati riješiti gomilu birokratskih prepreka kako bi takvo vozilo dobilo dozvolu za polijetanje. O dozvoli za prijevoz putnika da i ne govorimo.

Ako se Bellovi planovi ostvare i uđu u partnerstvo s Uberom, leteći taksiji mogli bi već za nekoliko godina letjeti i našim gradovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju