Bez digitalnih alata borba protiv koronavirusa ne bi bila tako brza ni učinkovita

Koronakriza nas je natjerala i na virtualni i na mentalni pomak, istaknuo je državni tajnik Gršić.

Hina | 24.06.2020. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Digitalni alati u zdravstvu tijekom pandemije pomogli su učinkovitosti zdravstvenih sustava, rečeno je u srijedu na virtualnoj konferenciji Europe's Digital Health Future – From Sharing to Empowering, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Konferencija je održana u organizaciji udruženja DigitalEurope i Hrvatske gospodarske komore te pod pokroviteljstvom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Telekonzultacije, chatbotovi, AI asistenti, aplikacije m-zdravstva, alati za e-recepte, rješenja za razmjenu podataka i mnogi drugi pomažu zdravstvenim sustavima tijekom pandemije, istaknuto je.

Ova je godina trebala biti početak uzbudljivog desetljeća u medicini i znanosti, uz razvoj digitalnih tehnologija koje mogu pomoći oko većih problema u zdravstvu i oboljenja, poput interneta stvari, 5G mreže, big data, umjetne inteligencije uz duboko učenje i blockchain tehnologiju. No suočeni smo s egzistencijalnom globalnom zdravstvenom krizom te, iako je saniranje utjecaja virusa važno, nužno je održati i razinu pružanja redovnih zdravstvenih usluga, u čemu također mogu pomoći digitalne tehnologije, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Direktor za digitalnu transformaciju udruženja DigitalEurope Ray Pinto istaknuo je da zdravstveni sustavi proizvode čak do 30 posto podataka pohranjenih na globalnoj razini, no primjena digitalne zdravstvene arhive je 2016. u Europi bila tek na tri posto, a 80 posto ostaje nestrukturirana. EU-ov plan za oporavak mora biti pokretač 'digitalne otpornosti' zdravstvenih sustava,“ rekao je.

Voditeljica Europske referentne mreže za e-zdravstvo Ioana-Maria Gligor predstavila je plan za uspostavu europskog sustava za podatke u zdravstvu, uz četiri ključna stupa: donošenje potrebne regulative posebice s obzirom na GDPR; kvaliteta podataka; infrastruktura u smislu povezivanja različitih baza; te izgradnja kapaciteta i kod institucija i kod osoblja.

Ova kriza natjerala nas je i na virtualni i na mentalni pomak, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, koji se osvrnuo na utjecaj digitalne transformacije na razvoj digitalnih vještina koje postaju opće mjesto za tržište rada, ali i za svakodnevni život kako bi pojedinci mogli uopće funkcionirati u društvu, što je i pandemija pokazala.

Ulaganje u digitalne tehnologije ključno je i za zelenu ekonomiju i budućnost kojoj EU teži, rekao je Gršić.

Ministar uprave Ivan Malenica sudionicima je predstavio prvoga digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj "Andriju", kojega su besplatno osmislile i razvile hrvatske IT tvrtke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti