Bezos osvaja svemir: Tijekom sljedećih 5 godina, Amazon će u svemir poslati 83 rakete s više od 3200 satelita

Amazon je za razdoblje od sljedećih pet godina osigurao čak 83 lansiranja svojih satelita u orbitu putem raketa tri kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.04.2022. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao što Muskov SpaceX razvija Starlink, uslugu satelitskog interneta koja bi svim ljudima na planeti trebala omogućiti pristup brzom internetu, tako i Bezosov Amazon razvija sličnu uslugu u okviru svog Projecta Kuiper. Amazon kasni za Muskom te do sada još nisu poslali niti jedan od planiran 3236 satelita u orbitu, no ovaj su tjedna napravili veliki korak prema tome.

Slika nije dostupna Ambiciozni planovi: Bezos želi izgraditi vlastitu svemirsku stanicu do 2030. godine

Tvrtka je, naime, za razdoblje od sljedećih pet godina osigurala čak 83 lansiranja svojih satelita u orbitu putem raketa tri kompanije. Jedna od tih kompanija, nije teško pogoditi, jest Bezosov Blue Origin, dok su ostale dvije kompanije s čijim će se raketama sateliti lansirati Arianespace i United Launch Alliance.

Prije prvih misija s kojima će satellite poslati u svemir, Amazon planira i dvije testne misije koje su planirane za drugi dio ove godine. U tim se misijama neće koristiti rakete spomenutih kompanija, već raketa ABL Space Systemsa jer trenutačno niti jedna od raketa s kojima bi Amazonovi sateliti trebali odletjeti u svemir još nije dovršena i na njihovom se razvoju i dalje radi.

Slika nije dostupna Bezosova vizija budućnosti: Ljudi će se rađati u svemiru, a na Zemlju će odlaziti na - godišnji odmor

Koliko je ovakav oblik satelitskog interneta koristan vidjeli smo tijekom proteklih mjesec i pol u Ukrajini gdje je Musk poslao terminale za pristup Starlinkovom internetu. No takav satelitski internet ima i brojne kritičare, prvenstveno astronome koji se žale da im svjetlo koje se reflektira sa satelita uništava prikaz na noćnom nebu i promatranje svemirskih tijela. Muskov SpaceX do sada je u svemir poslao oko 2300 satelita koji kruže Zemljinom orbitom, a njegov dugoročni plan je poslati čak oko 30 tisuća satelita u svemir.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti