Biljka koja tvita, projekt asistenta s FOI-a

FOI Plant je projekt Ivana Švogora, asistenta s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike koji ima za cilj promicanje open source hardvera i softvera.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 17.04.2013. / 11:21

Biljka koja tvita, projekt asistenta s FOI-a

FOI Plant je projekt Ivana Švogora, asistenta s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike koji ima za cilj promicanje open source hardvera i softvera.

"Tvitam, dakle živim! Mala biljka koja svojim šarmom obara s nogu.", možda je najbolje opisan ovaj novi projekt Ivana kojim se želi popularizirati programsko inženjerstvo u svakodnevnoj upotrebi, interoperabilnost elektroničkih ugrađenih sustava, pokazati da postoje mjesta gdje se ideje mogu implementirati, spojiti informatiku i biologiju u projekte koji nasmiju čovjeka.

"Sam sustav još je u prototipnoj fazi zbog kalibracije senzora, pa tako vrijednosti koje senzor daje nisu posve precizne te ovise o vrsti zemlje, strukturi iste i vlažnosti. Zbog toga se podaci uzrokuju svakih pola sata, a kada završi kalibracija, tada će se izuzimati svaka 2-3 sata, dok će tvit ići jednom dnevno u različito vrijeme".

Ako još niste shvatili o čemu se radi, Ivan je razvio sustav koji koristi Raspberry Pi, Arduino i jednostavan senzor vlage. Arduino se u ovom slučaju koristi kao AD konverter koji šalje senzorske podatke u digitalnom obliku (0-1024) Raspberry Pi-u. Više o projektu shvatiti ćete u slikama ispod.

[gallery id=3]

Ivan kaže kako sustav razvija sam iz čistog hobija, jer je stanje hrvatske znanosti loše. "Asistenti i profesori dosta su pod utjecajem ministarstva koje, čini se ne mari toliko za znanost (primjerice, nemamo nacionalnu istraživačku strategiju, niti nikakva sredstva koja bi bila osigurana za znanstvenike koji bi mogli dati doprinos industriji). Stoga se dosta posla svodi na nastavu, pripremu materijala za nastavu, rad sa studentima, a vlastito istraživanje je nešto što se radi usput, iako bi stvari trebale biti obratne."

Primijećeno je da među nekim studentima čak postoji strah od računala, programiranja i razvoja softvera pa je tako Ivan htio napraviti nešto što bi moglo studente privući i pokazati im da u svakodnevnom životu mogu prenijeti sve što nauče na faksu, pa čak i ako ih to zabavlja.

Sam Ivan se ovim projektom zabavlja te je pronašao nekoliko izazova kojih se čovjek rijetko sjeti, primjerice stvar sinkronizacije, ovisnost o vrsti zemlje, vode, biljke, itd. Glavna inspiracija za ovaj projekt bio je TED govor Massima Banzija koji je spomenuo sličnu stvar - Što reći kada ste na putu ili na neki drugi način odsutni od kuće, a onda dobijete tweet ili email, "hej... trebam društva i vode"!

Više o projektu možete potražiti na FOI Plant stranicama

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti