Bill Gates prognozira smrt Googleu i Amazonu kakve danas poznajemo

Gates budućnost vidi u moćnom osobnom agentu kojeg pogoni umjetna inteligencija i koji će zamijeniti mnoge stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo.

Branimir Vorša | 24.05.2023. / 12:16

Bill Gates (Foto: Afp)

Suosnivač Microsofta Bill Gates opet se bavi predviđanjima, ovaj put tehnološkim. Gates vjeruje da će buduća vrhunska tvrtka u području umjetne inteligencije vjerojatno stvoriti osobnog digitalnog agenta, koji će ljudima pomagati u obavljanju određenih svakodnevnih stvari.

Tehnologija će biti toliko utjecajna, smatra Gates, da će imati potencijal radikalno promijeniti ponašanje korisnika.

Bill Gates Gatesova predviđanja o AI-u: Za godinu i pol učit će djecu pisanju i čitanju

Tko god prvi napravi osobnog agenta, to je velika stvar, jer nitko više nikada neće otići na stranicu za pretraživanje, nikada više neće otići na stranicu za produktivnost, nikada više neće otići na Amazon, istaknuo je Gates.

Taj pomoćnik pogonjen umjetnom inteligencijom, koji tek treba biti razvijen, moći će razumjeti potrebe i navike korisnika te će im pomoći da pročitaju stvari koje nemate vremena čitati, rekao je suosnivač Microsofta tijekom događaja na temu umjetne inteligencije u organizaciji Goldman Sachsa i SV Angela, održanog u San Franciscu.

Šanse da će do tog tehnološkog proboja prvi doći, ili tehnološki div, ili startup tvrtka, podijelio je na 50:50.

Bio bih razočaran da Microsoft ne sudjeluje u tome, ali impresioniran sam s nekoliko startupa, uključujući Inflection, rekao je Gates, misleći pritom na Inflection.AI, čiji je suosnivač Mustafa Suleyman, bivši izvršni direktor DeepMinda.

Bill Gates Gates odgovorio Musku i 1000 potpisnika pisma za zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije: "To neće riješiti izazove. Zašto stati?"

Gates je nadalje pojasnio kako će trebati vremena da taj moćni osobni agent budućnosti bude spreman za široku upotrebu. Do tog vremena, tehnološke tvrtke će nastaviti ugrađivati takozvane generativne AI tehnologije slične OpenAI-jevom popularnom ChatGPT-u u vlastite proizvode.

Uspon generativnih AI tehnologija koje mogu proizvesti uvjerljiv tekst nazvao je ključnom koja će utjecati na službeničke poslove. Dodao je i da vjeruje da će budući humanoidni roboti, koji su jeftiniji za tvrtke za korištenje od ljudskih zaposlenika, također uvelike utjecati na zapošljavanje ljudi.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti