Gatesova predviđanja o AI-u: Za godinu i pol učit će djecu pisanju i čitanju

Umjetna inteligencija mogla bi unaprijediti obrazovanje djece, ali i odraslih u različitim poljima, od učenja čitanja i pisanja pa do matematike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.04.2023. / 09:18

Bill Gates (Foto: Afp)

Već smo pisali o brojnim zanimanjima koja su ugrožena pojavom ChatGPT-a i slični chatbotova, a čini se kako bi se tom popisu mogli dodati i - učitelji i profesori. Tehnologija uvelike može pomoći ljudima u boljem obrazovanju i pružiti im brojne informacije, ali i različite načine učenja, no ako je vjerovati Billu Gatesu, ChatGPT mogao bi naučiti djecu čitanju i pisanju. To ne treba očekivati u nekoj daljnjoj budućnosti, već bi AI chatbotovi te mogućnosti mogli imati već za godinu i pol.

Slika nije dostupna Bill Gates otkrio koja ga tehnologija trenutačno pali, a rekao i što misli o metasvemiru

Gates je o tome govorio na prošlotjednoj konferenciji u San Diegu te je naglasio kako će se umjetna inteligencija po svojim mogućnostima u obrazovanju izjednačiti s najboljim učiteljima. Već današnji chatbotovi pokazuju, kako je to Gates nazvao, nevjerojatnu tečnost u čitanju i pisanju, a jasno je kako će s vremenom umjetna inteligencija biti sve bolja, pa će svoje znanje prenositi i drugima.

Osim što će djeci pomoći u čitanju i pisanju, pomoći će i studentima, koji bi zahvaljujući tehnologiji mogli poboljšati i unaprijediti svoje vještine pisanja i čitanja. Već sada mnogi koriste chatbotove prilikom sastavljanja eseja, mailova, prijava za posao, kao i novinskih članaka. Npr. Kevin Rose, kolumnist New York Timesa koji pokriva područje tehnologije, u jednoj od kolumna napisao je kako već koristi programe poput ChatGPT-a pri pisanju tekstova. Također, dio stručnjaka impresioniran je mogućnostima chatbotova pri preciznom sažimanju tekstova, davanju povratnih informacija na napisane tekstove, kao i njihovim mogućnostima pri pisanju potpunih tekstova.

Ako uzmete razdoblje od 18 mjeseci, umjetna inteligencija postat će pomoćnik učiteljima i davati im povratne informacije pri pisanju. A nakon toga će poboljšati svoje matematičke mogućnosti, objasnio je Gates. Rješavanje matematičkih zadataka često može biti prilično teško za chatbotove, naglašavaju na CNBC-u. Naime, kako su oni trenirani na velikim bazama podataka, ako odgovor na matematičku jednadžbu već postoji među podacima na kojima je treniran, bez problema će moći dati točan odgovor. No situacija je puno teža za AI kada sam treba izračunati neki kompleksni matematički zadatak. Ipak, ni to nije nemoguće, a to možemo vidjeti na primjeru Photomatha.

Bill Gates Gates odgovorio Musku i 1000 potpisnika pisma za zaustavljanje razvoja umjetne inteligencije: "To neće riješiti izazove. Zašto stati?"

Kako je na konferenciji zaključio Gates, AI će uskoro imati veliku ulogu u obrazovanju te bi za dvije godine umjetna inteligencija mogla postati privatni učitelj brojnoj djeci, ali i starijima koji si takav oblik obrazovanja ne mogu priuštiti, smatra Gates.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti