Bill Gates uživa u novom električnom automobilu, a objasnio je koji su problemi takvih vozila

Gates je kupio svoj prvi električni automobil Porsche Taycan, u kojem "iznimno uživa", no takav tip vozila ima jedan veliki problem…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2020. / 08:32

Porsche Taycan (Foto: Porsche)

Osnivač Microsofta poznati je filantrop i borac protiv klimatskih promjena, ali i ljubitelj automobila te sve donedavno njegova bogata kolekcija nije uključivala električna vozila. Kako je otkrio u razgovoru s poznatim youtuberom Marquesom Brownleejem, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu napokon se odlučio na kupovinu svog prvog vozila koje pokreće električni motor.

Porsche Taycan Službeno predstavljen prvi električni Porsche: Taycan je sportska zvijer!

Iako je Tesla najpopularniji proizvođač električnih vozila, Gatesov odabir nije pao na Muskovu tvrtku, već se odlučio kupiti prvi Porscheov električni automobil: To je moj prvi električni automobil i iznimno uživam u njemu. Model Taycan, kao i svaki Porsche, prava je zvijer na kotačima s fantastičnim voznim sposobnostima i performansama trkaćih automobila. Stotku uhvati za samo 2,8 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 260 km/h, snaga motora iznosi 616 KS, no zahvaljujući posebnom modu nazvanom "launch control" ona iznosi 670, tj. čak 750 KS za najsnažniju izvedbu Taycana.

Baterija e-Porschea trebala bi izdržati oko 450 kilometara s jednim punjenjem, a zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja, do 80 posto može se napuniti za samo 23 minute. Gates smatra kako su vozila na struju jedan od iznimno učinkovitih načina smanjenja emisije ispušnih plinova, no naglasio je probleme koji usporavaju rast tog tržišta, a koji su na svima dobro poznati. Prvenstveno, riječ je o bateriji, tj. dosegu jer ako želite ići na duže putovanje, vrijeme punjenja baterije električnog vozila puno je duže u odnosu na punjenje klasičnog benzinca ili dizelaša čiji se tank može napuniti za nekoliko minuta.

Oliver Blume, CEO Porschea, i Mate Rimac, osnivač i CEO Rimac Automobila (Foto: Rimac Automobili) "Vjerujemo u Matu i njegovu tvrtku": Porsche povećao udio u Rimac Automobilima!

O problemu dosega i punjenja baterije bilo je govora ne nedavnoj konferenciji povodom osnivanja udruge vlasnika i ljubitelja električnih vozila Strujni krug. Osnivači udruge Hrvoje Prpić, Saša Cvetojević i Maja Jelisić Cooper tada su naglasili kako je, što se Hrvatske tiče, broj punionica sve veći, a problem punjenja baterija tijekom dugih putovanja rješava se postavljanjem stanica za punjenje s mogućnosti brzog punjenja i na naše autoceste, čime se rješavaju problemu o koji muče i Gatesa.

Slika nije dostupna Borba za čiste gradove: Poznati hrvatski poduzetnici pokrenuli Strujni krug

Američki milijarder voli posjetiti Hrvatsku te uvijek dolazi s brodom, no tko zna, možda u budućnosti u Skradinu ili nekom drugom gradu na hrvatskoj obali vidimo parkiran i njegov električni Porsche.

Izvor: dexerto

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti