Biste li na društvenoj mreži objavili ovaj trenutak? BeReal računa upravo na to

Društvena mreža na kojoj možete objavljivati samo jednom dnevno i to u roku od dvije minute? Upravo je to srž BeReala.

Martina Čizmić | 17.04.2022. / 10:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Društvene mreže postale su neizostavan dio naših života. No, ne koriste svi iste društvene mrže, a podjela je u posljednje vrijeme toliko jasna da gotovo možemo reći - reci mi koju društvenu mrežu koristiš i reći ću ti kojoj generaciji pripadaš.

Za nove generacije Facebook pa čak i Twitter, stara su stvar. No, zato im pozornost sve više privlači - BeReal. Radi se o društvenoj mreži i aplikaciji koja je samo u ovoj godini zabilježila rast broja preuzimanja od čak 315 posto.

O čemu se radi? BeReal je društvena mreža koja želi biti drugačija od ostalih. Za razliku od društvenih mreža i aplikacija kojima je cilj što dulje zadržati korisnike u pregledavanju najrazličitijeg sadržaja, BeReal šalje obavijest samo jednom dnevno. Kad korisnik dobije obavijest ima dvije minute da objavi kakav mu je bio dan. Ono što je posebno zanimljivo je da i prijatelji korisnika na toj mreži dobivaju obavijest u isto vrijeme.

Ideja je da u trenutku kad korisnik primi obavijest, napravi fotografiju onoga što radi, bez obzira koliko uzbudljivo ili dosadno bilo. Možda upravo u tom trenutku jede, hoda ulicom ili jednostavno sjedi za stolom i uči za ispit. No, uz fotografiju onoga što je ispred osobe, aplikacija će istovremeno napraviti i fotografiju samog korisnika. I to je to. Nema dodatnih filtera ili uređivanja fotografija. Doslovno je cilj uhvatiti jedan trenutak u danu.

Ako iz bilo kojeg razloga korisnici nisu zadovoljni fotografijom, ili ne stignu objaviti fotografiju u datom trenutku, ostavlja im se mogućnost da to naprave naknadno, no njihovi će prijatelji znati da je fotografija objavljena naknadno.

Osim toga, korisnici na karti mogu vidjeti gdje su njihovi prijatelji u tom trenutku te pregledavati druge javno objavljene fotografije. Međutim, nema "špijuniranja". Želite li vidjeti tuđe fotografije, prvo morate objaviti svoju.

Ideju o stvaranju ove aplikacije dobio je francuski poduzetnik Alexis Barreyat još 2020. godine, no tek je početkom 2022. godine aplikacija "otkrivena" i dobila na popularnosti.

Korisnicima se sviđa što nema pritiska da "izgledaju izvrsno" na fotografijama, ali ni potrebe za puno pratitelja. Mogu biti točno ono što jesu i nitko ih neće posramiti jer su objavili fotografiju u pidžami ili s masnom kosom.

Može li onda BeReal ugroziti velike platforme poput Facebooka, Snapchata ili Instagrama? Vjerojatno ne, jer su te platforme prisutne već više od desetljeća. No, korisnicima može pomoći da se othrvaju pritisku "savršenog života" i pokažu stvarne trenutke koje žive. Ma kako oni bili fotogenični ili ne.

Izvor: NPR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti