Biste li pristali na ovakav prijedlog poslodavca? Odselite se iz grada i dobit ćete 20 tisuća dolara, ali i manju plaću

Kompanija Stripe ima zanimljiv prijedlog za svoje zaposlenike kojim bi svi mogli profitirati - iako bi plaća zaposlenika bila manja, njihovi bi troškovi također bili puno manji u odnosu na San Francisco ili New York.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2020. / 13:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od brojnih posljedica pandemije jest promjena načina na koji radimo te pogotovo mjesta s kojih radimo. Protekli mjeseci pokazali su da za učinkovit i produktivan rad nije nužno da sjedite u uredu tvrtke, već raditi možete i iz svoje kuće ili bilo kojeg drugog udaljenog mjesta.

Osim dijelu zaposlenika koji se mogu prilagoditi takvom tempu i imaju uvjete za rad, ta bi se promjena mogla svidjeti i brojnim kompanijama jer im otvara nove mogućnosti - od ušteda pa do pristupa većem broju potencijalnih zaposlenika koji više ne moraju živjeti u mjestu u kojem se nalazi tvrtka, tj. ne moraju se tamo preseliti. S manjim brojem zaposlenika u uredima smanjuju se i troškovi najma i režija, što je pogotovo bitno za kompanije sa sjedištima u najskupljim gradovima za život.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Zuckerbergov potez uzrokovat će "tektonske promjene" u Silicijskoj dolini: Posao više nikada neće biti isti

Jedna je od takvih tvrtki i američki Stripe, čiji se uredi, među inim, nalaze u San Franciscu, New Yorku i Seattleu. Zaljevsko područje oko San Francisca i New York najskuplja su mjesta za život u SAD-a po cijenama najma i usluga pa su čelnici te kompanije zaposlenicima dali zanimljiv prijedlog - ako se odsele iz San Francisca, New Yorka i Seattlea, dobit će od kompanije jednokratnu isplatu od 20 tisuća dolara. No postoji i jedna otegotna okolnost za zaposlenike, a to je da bi se s prelaskom u drugi grad koji bi trebao biti jeftiniji za život, i njihova osnovna mjesečna plaća trebala smanjiti za do 10 posto.

To smanjenje plaće zaposlenici ne bi trebali previše osjetiti, pogotovo ne oni koji namjeravaju raditi od kuće jer, osim što će im troškovi života biti manji u odnosu na npr. San Francisco i New York, neće morati plaćati gorivo, odnosno usluge javnog prijevoza ako budu radili od kuće. Prema LA Timesu, više tehnoloških kompanija razmišlja o sličnom potezu kojim bi zaposlenicima omogućili rad iz manjih gradova i od kuće, no njihova primanja ne bi bila ista kao da ostaju raditi u uredu u San Franciscu.

Rad od kuće, ilustracija Kako zakonski urediti rad od kuće? Sindikati žele stroža pravila, a poduzetnici fleksibilnost

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će zaposlenika pristati na takvu pogodbu sa Stripeom, a neka prijašnja istraživanja pokazuju da je broj zaposlenika koji su spremni za niže prihode u slučaju preseljenja veći od 40 posto. Naime, prema istraživanju Blinda, 49 posto od gotovo 6000 ispitanih smatra da bi, ako rade isti posao, i prihodi trebali biti jednaki, bez obzira na mjesto rada, dok bi 44 posto njih pristalo na kompromis selidbe u drugi grad gdje su troškovi života niži u zamjenu za manju plaću.

Što vi mislite, biste li pristali na veliku jednokratnu novčanu isplatu i smanjenje plaće da vam tako nešto ponudi poslodavac u zamjenu za preseljenje u drugi grad?

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti