Kako zakonski urediti rad od kuće?

Sindikati i poslodavci od Vlade traže jasna pravila i zakonsko uređivanje rada od kuće. Naime, zbog epidemije brojne su tvrtke prešle na djelomičan rad od kuće. Poslodavci žele fleksibilnost, a sindikati stroža pravila za tvrtke.

Dalibor Špadina | 20.08.2020. / 15:45

Galerija

Programer Dan Novak već dva mjeseca nije bio u prostorijama tvrtke za koju radi jer mu je omogućeno da radi od kuće.

Bilo je opušteno. Nisam se svaki dan morao ustajati, oblačiti, ići na posao, trošiti pola sata tamo i nazad. Mogu ja nešto radit četiri sata pa nešto drugo radit tri sata i to je u redu ako je sve završeno u roku. Mogu malo raditi pa mogu staviti prat veš, suđe oprati, otići u dućan, rekao je Novak.

Njegov šef IT tvrtku s 45 radnika djelomično i vodi od kuće. Može se i rezultati su dobri, ali kaže da nedostaje jedino druženje te ga brine kako će država skrojiti nova pravila.

Mi nemamo nikakvih problema osigurati sve tehničke uvjete za rad od kuće, ali kako mi možemo osigurati da zaposlenik nakon dva do tri mjeseca nema potrebe preseliti se ili renovirati stan, rekao je Blerim Sela, direktor IT tvrtke.

U vrijeme karantene hodnici i uredi u poslovnom tornju Hrvatskog telekoma bili su pusti. Imaju više od 5000 zaposlenih, ali gotovo svi su radili od kuće. Sada su na hibridnom modelu u kojem imaju dva tima od kojih svaki jedan tjedan radi iz ureda, a drugi od kuće.

Mi bismo definitivno da taj udaljeni način rada bude reguliran, ali da je dovoljno fleksibilno. Treba imati obzira da svi ljudi to ne mogu ili imaju premali stan ili malu djecu, rekao je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Sindikati traže da se uredi rad od kuće

Sindikati traže da rad od kuće po zakonu bude dobrovoljan i od strane tvrtke uređen pravilnikom ili kolektivnim ugovorom.

Kad ste na poslu, onda ste u odnosu prema tom poslu. Kad vi razgovarate s korisnikom, cijela kuća mora biti tiho, rekla je Vesna Mamić iz Hrvatskog sindikata telekomunikacija.

Kad su u pitanju troškovi rada, Novak je od tvrtke dobio prijenosno računalo, ali ne i naknadu za troškove režija ili stanarine, što traži dio sindikata.

Svaka kompenzacija dobro dođe, ali nije da mi je to nešto. Mislim da pogodnosti to sve ipak prevagnu, rekao je Novak.

Nama nije problem osigurati te preduvjete i platiti te troškove. Nama je problem administrativno praćenje svih tih troškova, rekao je Sela.

Iz udruge Glas poduzetnika boje se pravila o zaštiti na radu.

Ne bi država trebala nametati da radnik kod kuće treba imati vatrogasni aparat, naljepnice za ulaz i izlaz jer radnik to kod kuće ne može, rekla je Maruša Stamać, glasnogovornica udruge Glas poduzetnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti