Bitcoin bi mogao vrijediti i više od 25 tisuća dolara?

Neki analitičari smatraju kako bi vrijednost Bitcoina mogla dotaknuti i 100 – 200 tisuća dolara.

Martina Čizmić | 02.11.2017. / 16:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Virtualna valuta Bitcoin bilježi nevjerojatan rast. Uz manje padove, od početka godine Bitcoin je porastao za nevjerojatnih 600 posto.

Tako je po prvi put prešao granicu vrijednosti od 7 tisuća dolara (oko 45 tisuća kuna), i to na krilima vijesti da bi CME Grupa, vlasnica najveće svjetske burze, do kraja godine mogla ponuditi bitcoin futurse na svojoj burzi.

Iako još uvijek postoje skeptici koji smatraju kako će se cijeli ekostustav virtualnih valuta urušiti i kako nije održiv, sve je više onih koji ulažu u kriptovalute i zarađuju iz mjeseca u mjesec.

Analitičari koji prate kretanje Bitcoina i drugih kriptovaluta, veoma su oprezni u procjenama kretanja njihovih vrijednosti. Oni koji su predviđali rast Bitcoina do 5 tisuća dolara do kraja godine, sad revidiraju svoja predviđanja.

Tako je suosnivač FundStrat Global Advisora Tom Lee za Business Insider procenjivao kako će Bitcoin dosegnuti vrijednost od 6 tisuća dolara do sredine 2018. Kako je ta granica već probijena, postavlja se pitanje koliko je njegova procjena da će Bitcoin za pet godina vrijediti 25 tisuća dolara previše konzervativna.

I sam Lee istaknuo je kako bi vrijednost Bitcoina mogla biti i puno puno veća u slučaju da Bitcoin postane ulagačka alternativa zlatu.

Svi budući uspješni biznisi bit će digitalni. Ako tako gledamo, Bitcoin predstavllja vrijednost jer je enkriptiran – osobna enkriptirana baza podataka koja nije bila hakirana sedam godina. To je način na koji se pohranjuje vrijednost. A ako su osobne informacije naše zlato, Bitcoin je digitalno zlato... A ako osvoji 5 posto tržišta zlata, vrijedit će barem 25 tisuća po komadu, pojasnio je Lee.

Dodao je kako je to konzervativna procjena jer ovisi o tome koliko će novca ulagači alocirati u alternativne valute. Ako se alokacija iz zlata u Bitcoin približi klasičnoj alokaciji u druge valute, koja iznosi 10 do 15 posto, vrijednost Bitcoina mogla bi porasti na 100 ili 200 tisuća dolara.

No, Lee podsjeća i kako se slično kolebanje tržišta dogodilo i kad je SAD odustao od "zlatnog standarda" odnosno garantiranja vrijednosti dolara zlatnim rezervama.

Kad ljudi govore o nestalnosti Bitcoina danas, zaboravljaju da kad smo odustali od zlatnog standarda na dolaru, zlato je bilo nestalno četiri godine, baš kao što je i Bitcoin nestalan danas, ističe Lee i dodaje kako je uvjeren da će se vrijednost Bitcoina s vremenom ustaliti. Pitanje je samo na kojoj razini.

Što je vrijednost Bitcoina veća, to se sve češće postavlja pitanje njegove sigurnosti i mogućnosti za krivotvorenje.

Bitcoin je enkripcija, ali enkripcija čija snaga raste s brojem rudara. Danas se procjenjuje kako bi stajalo oko 31 milijardu dolara da se proizvede jedan lažni Bitcoin. Jednostavnije je provaliti u centralnu banku i ukrasti novac iz trezora nego izraditi jedan lažni Bitcoin, pojasnio je Lee.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti