Bitcoin ponovno ruši rekorde: Hoće li njegova vrijednost zaista premašiti 100 tisuća dolara?

Bitcoin je u novom uzletu i jedino je pitanje koliku će vrijednost ostvariti u ovom ciklusu rasta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.03.2024. / 10:21

Bitcoin (Foto: Afp)

Bitcoin i dalje nezaustavljivo raste i pitanje je trenutka kada će pasti rekord za najveću vrijednost te kriptovalute u povijesti. Prema nekim medijima, poput CNN-a, bitcoin je već srušio rekordnu vrijednost koju je imao u studenom 2021. godine. Prema CNN-u, tadašnji rekord iznosio je 68.789 dolara, dok je danas ujutro bitcoin nakratko dostigao vrijednost od 68.791 dolara, što bi bila njegova najveća vrijednost u povijesti. No prema The Wall Street Journalu i Reutersu, povijesno najveća vrijednost bitcoina bila je ipak nešto veća (68.990, odnosno 68.999 dolara), tako da, prema tim informacijama, rekord nije oboren. Barem ne još, no jasno je da nismo daleko od trenutka u kojem će bitcoin premašiti vrijednost od 70 tisuća dolara i onda je jedino pitanje gdje je njegov kraj, odnosno do kolike će cifre narasti ovog puta.

Bitcoin Bitcoin ponovno raste: Probio granicu od 60 tisuća dolara i juri dalje

Razmišljanja analitičara su različita, no prema snažnom rastu te kriptovalute u posljednje vrijeme, čini se da možda nismo toliko daleko od probijanja granice od 100 tisuća dolara. Kako je nedavno za Yahoo Finance objasnio Guy Turner iz Coin Bureaua, konzervativne procjene za ovu godinu govore kako bi bitcoin mogao dosegnuti 80 tisuća dolara.

Na temelju dosadašnjeg iskustva i kretanja te kriptovalute, on vjeruje kako će, nakon velikog rasta, doći do stagnacije i pada, a onda bi ponovno moglo doći do velikog rasta i novih rušenja rekorda. Vjerujemo da će bitcoin dosegnuti najveću vrijednost između 130 i 180 tisuća dolara, komentirao je što očekuje sljedeće godine na temelju prijašnjih ciklusa i povijesnog kretanja cijene bitcoina.

Više je razloga ovako velikog rasta vrijednosti najpopularnije kriptovalute, no svi su složni da su dvije stvari glavni generatori rasta. Prva je odobrenje američke Komisije za burzu i vrijednosnice za bitcoin ETF-ove. Riječ je o vrsti investicijskih fondova kojima se trguje na burzi, tako da sada investitori mogu ulagati u ovu kriptovalutu direktno preko klasičnih brokerskih kompanija, bez potrebe za otvaranjem vlastitih kriptonovčanika ili preko burzi za kriptovalute.

Drugi je razlog velikog rasta tzv. halving, odnosno smanjenje nagrade koja se dobiva rudarenjem te kriptovalute, a do čega dolazi svake četiri godine. Time se smanjuje broj bitcoina koji dolaze na tržište, a smanjenje ponude uvijek je dosad utjecalo na povećanje cijene.

Slika nije dostupna Nevoljka odluka SEC-a: Odobreno trgovanje bitcoin ETF-ovima

Veliki rast bitcoina i drugih kriptovaluta, naravno, prati i povećanje potražnje te mnogi željni brze zarade ulažu veliki novac u kripto. No stručnjaci na financijskom tržištu često upozoravaju na nestabilnost i volatilnost kripta, koju karakterizira veliki rast, ali i veliki pad vrijednosti. Kao i u svim situacijama u kojima ulažete svoj novac, pogotovo kada su u pitanju veće svote, važno je dobro proučiti tržište i sve potencijalne pozitivne i negativne scenarije. U slučaju kriptovaluta, brojni financijski stručnjaci imaju isti savjet - uložite samo onaj novac koji ste spremni izgubiti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti