Bitcoin premašio 16.500 dolara!

Analitičari ističu kako je uvođenje trgovanja futuresima bitcoina prvi korak ka regulaciji tržišta tom kriptovalutom.

Martina Čizmić | 11.12.2017. / 10:24

Bitcoin (Foto:Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Rasprave o tome je li bitcoinova cijena, koja je jutros premašila 16.500 dolara (oko 106 tisuća kuna), samo napuhani balon koji će se prije ili kasnije ispuhati, ili je prvi korak ka uvođenju bitcoina u uobičajene transakcije, mogla bi biti razriješena veoma brzo.

Naime, započelo je trgovanje bitcoin futuresima. Radi se o financijskom instrumentu u kojem se prodavatelji ili kupci obvezuju da će prodati odnosno kupiti neki proizvod ili valutu po određenoj cijeni, u unaprijed određenom trenutku. Pojednostavljeno, trgovci bitcoinom mogu se "kladiti" kakva će cijena bitcoina biti u budućnosti. Ako je cijena veća od one koju su oni pretpostavljali i bili spremni platiti, onda će zaraditi. No ako bude manja, svejedno će morati platiti cijenu koju su dogovorili i pretrpjeti gubitak.

Zvuči komplicirano, no iskusni poznavatelji financijskog tržišta (ali i mnogi koji to nisu), futuresima trguju već godinama - najčešće onima vezanima uz sirovu naftu.

Međutim, analitičari ističu kako je uvođenje trgovanja futuresima prvi korak ka regulaciji tržišta tom kriptovalutom.

U prvih nekoliko minuta trgovanja vrijednost bitcoina porasla je za 8 posto, a potom je samo nastavila rasti. Prvi futuresi koji su dogovoreni na čikaškoj burzi CBOE, a koja je zbog velike navale čak imala i problema sa serverima, predviđaju da će bitcoin sljedeći mjesec vrijediti više od 18 tisuća dolara, a za dva mjeseca i više od 19 tisuća dolara.

Već sama činjenica da je moguće "kladiti" se na vrijednost kriptovalute, a da ne morate posjedovati tu valutu, privukla je mnoge igrače na financijskom tržištu.

U CBOE-u se nadaju kako je ovo samo prvi korak te da će u budućnosti moći ponuditi i druge financijske proizvode i usluge vezane uz kriptovalute. Naravno, pod uvjetom da američke financijske institucije za to daju zeleno svjetlo.

Zasad su analitičari veoma suzdržani u bilo kakvim prognozama daljnjeg kretanja cijene bitcoina i drugih kriptovaluta. Međutim, ističu kako će vjerojatno biti potrebno nekoliko tjedana trgovanja futuresima da bi se vrijednost bitcoina stabilizirala.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti