Bitcoinu ni Feniks nije ravan: Volatilna kriptovaluta ponovno ispisala povijest i postavila novi svevremenski rekord

Prije tri godine kriptovaluta bitcoin (BTC) bila je u svim svjetskim medijima, a njegova cijena je doživjela vrhunac dosegnuvši 20.000 dolara. Otad je bitcoin doživio i katastrofalan pad do ispod 3000 dolara, ali i novi svevremenski rekord.

Branimir Vorša | 17.12.2020. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godina 2020. malo kome će ostati u dobrom sjećanju, no onima koji ulažu u kriptovalute, ponajviše bitcoin, 2020. će ostati u sjećanju, financijski gledano, možda kao i najbolja godina dosad.

Bitcoin je u ožujku, s prodorom pandemije novog koronavirusa bio pao i ispod 4000 tisuće dolara, no otad polako i sigurno raste te od kolovoza praktički više niti ne silazi ispod 10.000 dolara, a od sredine listopada počinje takozvani pravi "bull run" i nezaustavljiv rast bitcoina.

Bitcoin u trenutku pisnja ovog članka vrijedi oko 22.900 dolara i po kapitalizaciji tržišta ta kriptovaluta vrijedi više od JPMorgana ili Johnson&Johnsona. Njegova ukupna tržišna vrijednost trenutno iznosi 410 milijardi dolara.

Bitcoinov čudesan rast, vjeruje se, pokreće potražnja velikih institucionalnih investitora.

I ostale kriptovalute, popularno zvane "altcoin" valute (postoje i pogrdnija imena, ovisno kog pitate) isto tako ostvaruju solidan rast na godišnjoj razini.

Gdje se nalazi nova granica cijene bitcoina, nitko zapravo ne zna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti