Bivši šef Microsofta poručuje Facebooku i Googleu: Nemojte ponoviti naše greške!

Velike tehnološke kompanije moraju raditi s vladom kako bi riješili sve probleme tehnološke industrije jer su postale premoćne i mogla bi ih zadesiti sudbina Microsofta s kraja 90-ih kada je protiv ove kompanije podignuta antitrustovska tužba

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.06.2018. / 12:19

Steve Ballmer (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Neke od najvećih tehnoloških kompanija u posljednje vrijeme našle su se na udaru javnosti zbog skandala s privatnosti, širenja ruske propagande, iskorištavanja osobnih podataka za oglašavanje i drugih problema te se mnogi pitaju imaju li kompanije poput Facebooka, Googlea i Amazona preveliku moć. Jedan od načina s kojim bi se njihova moć mogla obuzdati su antitrustovski zakoni – s takvim problemima u prošlosti se suočio i Microsoft protiv kojeg je u SAD-u podignuta tužba zbog monopolističkog ponašanja na tržištu.

Steve Ballmer koji je prije Nadelle bio izvršni direktor Microsofta u nedavnom intervjuu za Yahoou upozorio je tehnološke kompanije kako moraju raditi i surađivati s vladom kako bi se što prije pronašlo rješenje za sve probleme ove industrije – Microsoft nije tako postupio i na kraju je država podigla antitrustovsku tužbu protiv njegove kompanije.

Savjetuje im da ne trebaju raditi iste pogreške koje je Microsoft napravio te im je bolje probleme riješiti prije potencijalnih tužbi i velikih kazni. Smatra kako je Microsoft krajem devedesetih trebao pronaći načine za izbjegavanje tužbe i trebali su raditi s državnim tijelima jer "vlada je ozbiljna stvar".

Put koji smo odabrali nije pomogao našoj kompaniji, rekao je Ballmer i dodao kako bi danas, sa svim saznanjima i iskustvima iz prošlosti, drugačije postupio, a to je ujedno i njegova poruka cijeloj tehnološkoj industriji.

Tehnološke kompanije trebali bi prihvatiti kako "stvari nisu onakve kakve bi trebale biti" i trebaju raditi na rješavaju svih problema s regulatorima te na taj način poslati ljudima poruku kako su ozbiljni oko rješavanja problema, umjesto da nastave raditi po svom čime će samo potvrditi tezu kako su tehnološke kompanije arogantne.

Izvor: Yahoo


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti