Bivši zaposlenici Applea predstavili gadget sličan komunikatoru iz Zvjezdanih staza

Zanimljiv uređaj dolazi s projektorom, nije povezan s telefonom, a temelji se, naravno, na umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.04.2023. / 10:32

Star Trek (Foto: Afp)

Kompaniju Human prije nekoliko godina pokrenuli su bivši Appleovi zaposlenici Imran Chaudhri i Bethany Bongiorno s ciljem razvoja asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji koji ima mogućnosti umjetne inteligencije. Kakav su napredak dosad postigli, Chaudhri je prikazao tijekom gostovanja na konferenciji TED predstavivši njegove opcije i mogućnosti. Iako takve asistente možemo nositi u džepu, odnosno u tu svrhu možemo koristiti pametne telefone, Human radi na uređaju bez ekrana koji se ne povezuje s telefonima i koji sadržaj može projicirati na obližnje objekte.

Slika nije dostupna Kao u Zvjezdanim stazama: Amazon razvija univerzalnog prevoditelja

Puno detalja o njemu još ne znamo te na Pocket Lintu kažu kako se može opisati poput komunikatora iz Zvjezdanih staza (malog uređaja koji se nosi na prsima, a aktivira se dodirom prsta) s ugrađenim projektorom.

Popis njegovih mogućnosti je zanimljiv. Primjerice, na kraju dana korisnicima može davati sažetak svih dnevnih aktivnosti, od mailova i poruka koje su primili pa do novih upisa u kalendaru, odnosno sastanaka i slično. Važna je opcija i prevoditelj, pa tako razgovore može prevoditi na druge jezike.

S obzirom na to da uređaj nema ekrana, ali ima mikrofon i kameru, njime se ne upravlja dodirom prsta, već glasovnim naredbama i gestama, što je način na koji i ljudi međusobno komuniciraju, objašnjavaju iz startupa. Kada je potrebno nešto prikazati, Humaneov uređaj to prikazuje preko projektora na obližnjim površinama, a sadržaj se može prikazati i na dlanu ruke kada se projektor usmjeri u njega.

Jedan od zanimljivih primjera njegovih mogućnosti jest prepoznavanje objekata. Naime, kada prepozna neku hranu koja se nalazi na stolu, svog vlasnika savjetuje smije li je pojesti ovisno o npr. alergijama, dijeti koje se drži i slično.

Također, pored navedenog, uređaj se može koristiti i za glasovne pozive iako, dakle, nije povezan s telefonom. Iako se taj nosivi uređaj čini zanimljivim, s obzirom na to da većinu opcija koje nudi već koristimo na pametnim telefonima, koji imaju i brojne druge mogućnosti, jasno je da ne treba očekivati da će takvi uređaji zamijeniti naše mobilne uređaje.

Slika nije dostupna "Zastrašujuće impresivno": Pogledajte Bezosa i Muska u Zvjezdanim stazama

Ipak, u nekim specifičnim situacijama i na nekim radnim mjestima na kojima se telefoni ne mogu konstantno vaditi iz džepa i koristiti, Humaneov gadget koji će reagirati na glasovnu naredbu ili pokret i prikazati sadržaj na obližnjoj površini mogao bi se pokazati korisnim.

Izvor: Pocket Lint

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti