Uskočite u "cipele kapetana Picarda" i istražite svemir iz udobnosti svog doma

Svi ljubitelji znanstvene-fantastike, pogotov serije "Zvjezdane staze" prepoznat će animaciju koja podsjeća kao da između planeta putuju pomoću "warp" pogona.

Martina Čizmić | 01.01.2020. / 09:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom nešto nije potražila na Google Mapsu. Bilo da se radilo o nekom mjestu za koje do tad nisu čuli ili jer su bili u potrazi za točnom adresom neke tvrtke ili osobe.

No, znate li da vas Google Maps može "odvesti" i mnogo, mnogo dalje? Do bespuća svemira?

Činjenica da možete istraživati Zemlju, ali i druge planete već je dugo poznata. Ali iz Googlea su se odlučili malo poigrati s animacijama tijekom "putovanja".

Tako će svi ljubitelji znanstvene-fantastike, pogotov serije "Zvjezdane staze" prepoznati animaciju koja podsjeća kao da između planeta putuju pomoću "warp" pogona.

Osim planeta, posjetitelji mogu istraživati i Međunarodnu svemirsku postaju, planet patuljak Ceres, Jupiterove mjesece i naravno, naš Mjesec.

Za razliku od "zemaljskih" karata koje nastaju zahvaljujući grupi Googleovih vozila koje snimaju svijet oko sebe i satelitima koji snimaju Zemlju iz njene orbite, za stvaranje "svemirskih" karata u Googleu su se poslužili nekim drugim izvorima.

Tako je više od pola milijuna fotografija preuzeto iz misije Cassini-Huygens koja je trajala više od 20 godina. Tijekom tog vremena svemirska letjelica snimala je i na Zemlju slala fotografije površine planeta. Pa iako nisu baš tako detaljne kao fotografije Zemlje, moguće je prepoznati kratere i planinske lance, ali i neke od najpoznatijih pojava prema kojima su planeti postali poznati.

A kako istražiti svemir iz udobnosti svog doma?

Bit će vam potrebno računalo, jer ova opcija nije dostupna na mobilnim uređajima.

Otvorite Google Maps i u lijevom donjem kutu ekrana kliknite na kvadratić na kojem piše "Maps" te odaberite "Satellite".

U desnom donjem kutu nalaze se navigacijski gumbi, a prvi među njima podsjeća na pikulu odnosno predstavlja Zemlju. Kliknite na njega i potom se počnite udajavati od Zemlje.

S lijeve strane će vam se pojaviti meni s popisom svih "destinacija" koje možete posjetiti, a na vama je da samo odaberete kamo točno želite ići.

Nama se posebno svidjelo "prošetati" kroz Međunarodnu svemirsku postaju, ali i pobliže upoznati Mars. A koji biste planet vi željeli "posjetiti"?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti