Black Hawk i Matrix: Vojna suradnja za autonomne borbene helikoptere

Kompanija Sikorsky surađuje s američkom vojskom na razvoju autonomne verzije poznatih helikoptera Black Hawk.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.05.2019. / 08:26

Black Hawk i helikopter sa sustavom Matrix (Foto: Sikorsky)

Tehnologija bi u budućnosti radikalno trebala promijeniti tržište prijevoza, a riječ koja se sve češće spominje kada su u pitanju automobili, kamioni, vlakovi i zrakoplovi je – autonomija. Umjetna inteligencija sve je naprednija, a kompanije prikupljaju gomile podataka o prometnim situacijama koje se analiziraju i ti se podaci iskorištavaju kako bi računala postali što bolji vozači. Iako se do sada najviše pažnje posvećivalo autonomiji na četiri kotača, u posljednje vrijeme veliki novac ulaže se i u tehnologiju koja bi trebala omogućiti i letove bez pilota, u letjelicama u kojima će računalo biti jedini pilot.

Alpha Two Još jedan igrač na tržištu: Ovo je Airbusov taksi budućnosti

Takve mogućnost, naravno, zanimljive su i američkoj vojsci čiji bi poznati helikopteri Black Hawk u budućnosti mogli dobiti neki oblik autonomnog upravljanja ili čak mogućnost potpune autonomnije u kojoj bi računala djelomično ili u potpunosti preuzela ulogu pilota. Tehnologija koju bi koristili naziva se Matrix i razvila ju je kompanija Sikorsky – prvi testovi na modelu helikoptera S-76 pokazali su se uspješnim i njihov sljedeći korak je suradnja s američkom vojskom. Vojni stručnjaci slažu se kako bi takva tehnologija bila iznimno korisna na bojištima jer u slučaju transporta u ratne zone ne bi se riskirali ljudski životi – npr. autonomni helikopteri mogli bi prenositi opremu potrebnu za prvu crtu bojišta bez riskiranja ljudskih života, dok bi se u drugim situacijama piloti (odnosno osobe koje se nalaze u helikopteru) mogli orijentirati na druge kompleksne zadatke, a upravljanje helikopterom prepustiti računalu.

Airbus (Foto: Getty Images) AI preuzima i zrakoplove: Prvo će u zrakoplovu biti samo jedan pilot, a onda će pilotska kabina biti prazna!

Autonomni sustav koje je razvio Sikorsky još nije testiran u helikopterima američke vojske, no plan je da jednog dana zaista zamijeni pilote u helikopterima Black Hawk. Kao i u slučaju automobila bez vozača, trebat će proći još dosta vremena i godina prije nego zrakoplovima i helikopterima koje vidimo iznad nas budu upravljala računala, no čini se kako je to zaista budućnost te da će softver zamijeniti vozače automobila i pilote aviona i helikoptera.

Izvor: Popsci

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti